Снимка: БГНЕС

Тръгнаха електронните направления за PCR тест за коронавирус, но все още при някои лични лекари системата не работи. Какъв е пътят на пациента до направлението?

"Държа да подчертая, че където не може да се издаде по електронен начин, може на хартия, няма да бъдат ощетени пациентите." Това заяви в "България сутрин" общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова.
"Това са първите стъпки на електронното здравеопазване в България, нормално е да тръгне с проблеми. Вчера имаше проблем с електронните подписи в системата, не знам защо, но имаше проблем с разпознаването", коментира тя и посочи, че вече шестима, на които е издала такива направления, са с положителни проби.

По думите ѝ за хората е много важно да получават не само е-направления за тест за COVID-19, а и такива за рентген.

"Много е важно за хората, които имат нужда от рентгенови снимки, ако имаме възможност, да издадем такова направление. Продължаваме да говорим с нашите програмисти, защото е много важно за пациентите ни, оставени под карантина вкъщи. Да, ние говорим по телефона, но трябва да има и диагноститично решение - трябва да знаем дали имат пневмония", подчерта д-р Николова.

Тя обясни, че от БЛС са искали и антигенните тестове да бъдат признавани.

"Ние искахме да имаме възможност да бъдат признавани, защото не можем да пуснем направление за PCR на човек с положителен антигенен тест, а не мога и да го карантинирам. Тези пациенти ще получат болничен лист, но техните близки няма да мога да карантинирам, защото никъде не е разписано такова правило", заяви тя и посочи, че в 95% от случаите резултатите от антигенен и PCR тест се припокриват.

"Важно е дали пациентът има симптоми, защото в крайна сметка не PCR-ът поставя диагноза, а клиниката е водещата", подчерта пред Bulgaria ON AIR д-р Гергана Николова.

"Ние няма да допуснем болен човек да не получи помощ, терапия или да остане без болничен лист - вкъщи той се лекува добре и не заразява другите хора", каза тя.

По думите ѝ има случаи, в които и лабораториите не са готови за електронните направления.

"Мисля, че за ден-два ще се изчисти този проблем", коментира личният лекар и допълни, че е-направленията са стъпка напред в правилната посока.

"Много е важно спокойствието на хората и да знаят, че лекарят се грижи за тях. Не е само коронавирусът, установяваме вече и нови симптоми, след които се получава положителен резултат. Проблемът е с хората в хронични заболявания. Идват с кръвоизлив от носа, в окото. Апелирам към всичките пациенти - създали сме организации, за да можем да освободим нашите кабинети и хронично болните хора да продължават лечението си, защото здравето им трябва да се държи под контрол", подчерта тя и обясни, че личните лекари работят на 100%, а Ковид зоните съществуват в правилната посока, за да се намали контактът с хора, които болен от коронавирус ще срещне.

"Не знам защо програмистите не реагираха веднага да бъде пуснат този продукт, проблемът не е информационната система, те бяха готови", каза на финала д-р Гергана Николова.

Коментари Напиши коментар

2

Зрителите

преди 2 години

Без Psr не приемат в болница,и продължават да мотаят хората.Защо????При положение че ренгенолога казва за болница сте,и пологителен ангигенен тест.Къде е министъра,да каже?

1

Неизвестен

преди 2 години

"Не знам защо програмистите не реагираха веднага да бъде пуснат този продукт, проблемът не е информационната система, те бяха готови" - отговора е същия като ако питаме лекарите защо не излекуваха пациентите веднага още като стана известен вируса.