Снимка: БГНЕС

Стопанската конюнктура през ноември се влошава за пръв път след шест поредни месеца на подобрение, по данни на НСИ.

Спадът е най-силно изразен в строителството и търговията на дребно при известна стабилизация в промишлеността и сферата на услугите. Отслабването на стопанската конюнктура в страната се дължи на втората вълна на пандемията, която доведе до въвеждането на нови строги ограничителни мерки в цяла Европа. У нас такива са в сила от 27 ноември до 21 декември.

Общият показател на бизнес климата се понижава през ноември с 4,1 пункта след повишение с 0,5 пункта през октомври.

През ноември 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" спада силно с 9,9 пункта (след слабо повишение с 0,6 пункта през октомври) в резултат на влошените оценки на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора отчитат намаляване на новите поръчки през последния месец, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също се понижава рязко с 9,9 пункта след повишение с 4,2 пункта през октомври. По-резервирани са оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Песимистични са и на прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври, когато нарасна с 1,3 пункта, но се влошават прогнозите на мениджърите за развитието на този бизнес сектор през следващите шест месеца. Песимистични са и очакваният им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

Въпреки това преобладаващата част от мениджърите и търговците предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Основните затрудняващи фактори са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене - от страната и от чужбина, конкуренцията и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase