Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

При два симпома на пациентите всеки общопрактикуващ лекар в страната с договор с НЗОК вече може да дава направление за безплатен PCR. Това става, след като промените в Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. бяха обнародвани в Държавен вестник.

Oще по темата
Лекарите ще издават направления при наличието на два отот следните симптоми: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92 % или по-малко от 88 % (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Няма да се издават направления за безплатен PCR на пациенти в болници или насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние. Няма да се издават и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление няма да се издава и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест и заболяването е установено.

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До 4

преди 3 години

"ако беше отишла в дкц, в разкритите отделения щеше да и е безплатно, само че щеше да е антигенен тест"Сега остава да ми кажеш в коя точно болница ще я вземат с антигенен тест, господин Много отворен дървен тарикат?Защото за това си прави теста. Може пък в твоето село и така да ги приемат в болница, в София не става.

18

Бау

преди 3 години

Това е добра новина. Браво!

17

Анонимен

преди 3 години

Лаболатории направиха милиони за кратко време ,сега за същото здравната каса плаща 60лв.или явно те са от хорицата на герб ,щом толкова дълго време се забавиха безплатния тест ,така се наричат гадове

fallback