Снимка: БГНЕС

От днес кръвният център във Варна започва да извлича плазма от преболедували Covid-19 пациенти, с цел лечение на болни.

Това става след получаването на лиценз за тази дейност от Изпълнителната агенция по лекарствата, уточни пред вестник "Монитор" директорът на Регионалната здравна инспекция в града, д-р Дочка Михайлова. Областният управител на Варна, Стоян Пасев коментира, че вече има списък с чакащи дарители. Пасев призова донорите да бъдат активни, защото това засега е методът, който спасява живота на хора с тежки усложнения от коронавирус.

Кръвният център разполага с необходимата апаратура и обучени специалисти, но миналата седмица се оказа, че липсват консумативи, както и специализирана хладилна техника за съхранение на плазмата. Затова от общината призоваха местните фирми да помогнат с дарения и за около два дни бяха събрани 50 хиляди лева, с които бяха осигурени около 100 сета за плазма, всеки от които може да послужи за лечението на трима заболели.

Още по темата

От Районния център по трансфузиология и хематология във Варна беше обявено и кой може да стане донор на реконвалесцентна плазма и кой не. Това са клинично здрави хора на възраст между 18 и 65 години, 40 дни след положителен резултат от PCR-тест за коронавирусна инфекция.

Донори на плазма не може да бъдат хора с хронични заболявания (диабет, хипертония, автоимунни заболявания), хора в следоперативен период или в режим на медикаментозно лечение.

Всеки желаещ да дари плазма трябва да мине предварителен преглед в Кръвния център. Тъй като процедурата отнема време, желаещите си записват предварително час или получават допълнителна информация от координатора на програмата на тел. 0897 900 891. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase