Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Венецуела ще закупи 10 милиона дози от руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V", съобщи президентът Николас Мадуро.

"Гарантирахме повече от 10 милиона ваксини за първото тримесечие на следващата година. . . а също и че Венецуела ще произвежда руската ваксина в своите лаборатории", каза президентът социалист на официално събитие в столицата Каракас, излъчвано по държавната телевизия.

Миналата седмица венецуелска делегация, водена от вицепрезидента Делси Родригес, бе на посещение в Русия. Мадуро обясни, че основната цел на визитата е била именно "да бъдат постигнати споразумения за ваксината".

В момента "Спутник V" е на третия етап от клиничните си изпитания. Русия каза, че ефективността на нейната ваксина е 92 процента.

Oще по темата

Съобщението бе направено броени дни след като американската фармацевтична компания Pfizer и германската BioNTech обявиха, че техният продукт е ефикасен в 90 на сто от случаите.

Венецуелското правителство уверява, че е ограничило разпространението на новия коронавирус. В страната с население от 30 милиона души официално са регистрирани близо 97 хиляди случая на заразяване, 848 от които са завършили със смърт.

Опозицията и неправителствени организации поставят тези данни под съмнение и смятат, че ситуацията е много по-тежка, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

За сравнение в съседна Колумбия потвърдените случаи на коронавирус са близо 1 милион и 200 хиляди. Над 34 хиляди души са починали, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Иван

преди 3 години

Пожелавам на "родните" русофоби(платени или от липса на мозък), да се ваксинират с западна ваксина. Ама в Никакъв Случай да не ползват руската, която е обявена от всички здравомислещи лекари в света за ТОП. Втората е английската, но между нея и Спутник 5 разликата е огромна. Следва американската на ДЖонсън и Джонсън която е на равно трето място с другата руска, като и двете са на билков принцип.

20

Обективно

преди 3 години

Е как ще вземат 10 млн дози като то още в Русия нямат произведени за собствения си народ?! Да не говорим, че не горят от желание да се вакситират хората, защото наподът е доста умен и пепатил.

19

Анонимен

преди 3 години

Горките венецуелци не им стига глада и мизерията ами сега и руска ваксина. Ужас.

fallback