Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ваксината на "Pfizer" и германските ѝ партньори е създадена по иновативната технология, наречена РНК. За разлика от конвенционалните ваксини, при РНК учените използват само малка част от генетичния код на вируса - целта, организмът да се пребори със заразата.

ДНК се копира в РНК и се произвежда белтък.
Oще по темата


"Иновативното в тази ваксина е, че директно произвеждат РНК, които капсулират и ги влагат в нашите клетки, така че нашите клетки да произведат вирусни компоненти и да се активира имунен отговор", каза имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов.

До този момент такава ваксина не е била одобрявана за употреба при хора. Експертите посочват, че има и друг проблем пред амбициите на компаниите - ваксината трябва да се съхранява при минус 70 градуса.

"Този тип ваксини са изключително неустойчиви и изключително лабилни на всякакви външни влияния, така че при разпространението и дистрибуцията", допълни той.

Клиничните изпитания на иновативната ваксина вече са във фаза 3. В тестовете са се включили над 43 000 души в шест държави. Те са били инжектирани с две дози в период през три седмици. Първоначалните данни сочат, че 90% от хората не са развили симптоми на Ковид. Не са регистрирани и странични ефекти.

"Под две години няма как да се докаже, че работи успешно", допълни Чорбанов.

Дори и ваксината срещу COVID-19 да бъде одобрена, това не означава мигновен край на пандемията. За да се спре разпространението - ще трябва да се имунизират достатъчно хора. На компаниите ще им е необходимо технологично време за производството на препарата, което означава, че все пак хората ще трябва да спазват мерките за контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

2 ? Оптимист. Автоимунните заболявания, като МС например, пък и ред други усложнения и странични ефекти може да се появят след 5-10 та и повече години.

24

Обективно

преди 3 години

Не е проучено дали частиците рнк на вируса, който навлиза в нашите клетки, могат да се вмъкнат в нашия геном и това да предизвика " епидемия" от автоимунни болести. Нека това да обяснят великите учени. Този тип ваксина ще се прилага за първи път при хора и няма как да има изобщо проучвания по въпроса.

23

Анонимен

преди 3 години

Тея така ще ни иновират, че ще ни порастнат антенки.

fallback