Снимка: БГНЕС

"Има малка вероятност ваксината против COVID-19 да е готова преди Коледа". Това заяви ръководителят на групата от университета Оксфорд, разработваща един от водещите претенденти за ваксина срещу коронавируса.

"Има малък шанс това да се случи, но просто не знам", каза проф. Андрю Полард, главен наблюдаващ на процеса, давайки показания пред депутатите по време на съвместно изслушване на научните и здравни комисии в Камарата на общините, цитиран от The Guardian.

По думите на Полард е много трудно да се отговори на въпроса. Екипът на Оксфорд, работещ с фармацевтичната фирма AstraZeneca, все още не е разгледал никакви данни, за да разбере дали ваксината ще предпази хората от вируса или само ще помогне те да не се разболеят сериозно.

"Оптимист съм, че бихме могли да имаме резултати преди края на тази година, за да можем да направим анализ", каза той. След като това се случи, те ще трябва да предоставят своите данни на регулаторните органи.

"Необходимо е това да се случи, за да има много внимателен контрол върху всичко, което е направено в клиничните изпитвания. Трябва да се разгледа тяхната цялост и качеството на данните и да се провери дали резултатите са верни", допълни още Полард. След това ще дойдат и политическите решения за това кой ще получи ваксината и как тя ще бъде въведена.

"Възможно е други ваксини да бъдат одобрени преди оксфордската", казва той и се надява да има много от тях да са успешни, тъй като за 7-те милиарда души по света ще са необходими множество ваксини.

Кейт Бингъм, ръководител на британската работна група за ваксини, заяви пред комисията, че "може до няколко седмици" да се стигне до разглеждането на междинните данни както за ваксината на Oxford / AstraZeneca, така и за тази на BioNTech / Pfizer, за които Великобритания също е договорила сделка.

"Производството на ваксините е доста напреднало", заяви тя, но отказа да разкрие колко дози от оксфордската ваксина вече са направени.

"Когато резултатите са известни ще възникнат други въпроси", каза Полард. Американският регулатор, Администрацията по храните и лекарствата, заяви, че иска поне 50% ефикасност за одобряване на ваксина, но ако се установи, че такава ще предотврати 40% от случаите, политиците ще трябва да обмислят дали тя ще бъде от полза за здравните системи. .

"Би биро добър резултат, ако имаме ваксини със значителна ефикасност, независимо дали това е 50, 60, 70, 80 процента или каквато и да е цифрата. Това ще е огромно постижение. Ще означава, че  ще има по-малко хора с COVID, които ке бъдат приемани в болница. Хората, които са се разболели от рак, ще могат да си правят операции и да се лекуват", обясни Полард.

Но това не би означавало незабавен край на пандемията. "Ако постигнем тези крайни точки за ефикасност ще бъде наистина повратно за борбата ни с COVID-19q но за съжаление, това не означава, че всички можем да се върнем към нормалния начин на живот веднага. Необходимо е време за пускане на ваксини и не всеки ще е съгласен да се ваксинира. И все още ще има хора, които ще се заразяват с този вирус, защото той е твърде добър в инфектирането", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase