Снимка: БГНЕС
fallback

"Страните от Източна Азия успяха в голяма степен да ограничат разпространението на коронавируса на техните територии. Китай демонстрира успешна политика по блокиране на разпространението на вируса". Това каза пред БНР проф. Нако Стефанов, преподавател в Софийския университет и изследовател на Източна Азия.

Той е на мнение, че сред причините за бързите успехи са навременните мерки, тестването, което улеснява проследяването на пътя на заразата и изключителната дисциплина. 

"За съжаление нито Европа, нито САЩ се поучиха от този пример. В Китай все още възрастните хора живеят близо до младите, само около 2% от тях живеят в старчески домове, докато в Европа или в САЩ картината е различна. Затова и старческите домове често стават огнища на заболяването… Здравната система на Китай е доста мобилизираща и държавата поема голяма част от разходите, а това се оказа една успешна стратегия за ограничаване на коронавируса. Китай вече е на друг режим, икономиката се възстановява, животът се възстановява, но продължава носенето на маски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 години

Цифрово следене на всеки, навсякъде, ако наистина са толкова дисциплинирани защо го правят. Навремето имаше ДС и хиляди агенти, открити листове за граничните райони, невъзможност да пътуваш навън без причина и връзки, сега профили на пътуващите и наблюдение всичко и на всеки заради вируса. Мао пасти да яде преди съвременните си последователи. 1984 нов прочит. Доброволен цифров тоталитаризъм за всеки за неговото добро

13

Седай Минакура

преди 3 години

Азия с изключение на Япония е пример за лоша хигиена.

12

Анонимен

преди 3 години

Щото имам много преки впечатления от Лаос, Виетнам и Камбоджа, ще ви кажа, че баш с дисциплина са спрели вируса (ирония, ако не сте се досетили). Япония, Корея и Хонконг действително са дисциплинирани до степен на роботизация, но са още далеч от "справянето". Що се отнася до Китай - това е един огромен концентрационен лагер от фашистки тип - могат да си изнасят каквато си информация поискат без някой да им държи реална сметка.

fallback