Снимка: Dnes.bg

Заложените дефицити за тази и следващата година (в размер на над 10 милиарда лева) при условие, че бизнесът е в много тежка ситуация, означават, че те буквално ще бъдат прехвърлени към увеличаване на външния дълг. Очакванията на правителството за 2023 г. са дългът да достигне 40 милиарда лева, което ще е около 30% от брутния вътрешен продукт на България към онзи момент, ако прогнозите се оправдаят. Има риск България да навлезе в дългова спирала, предупреди икономистът Юлиан Войнов в предаването “Светът е бизнес”  по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Водещият индикатор за прогнозиране на кризи е външният дълг”, отбеляза Войнов.

Той посочи, че за страните, които имат развити икономически сектори, този фактор не е чак толкова основен и добави, че западни държави вече са надхвърлили границата от 60% дълг спрямо БВП, заложена в Маастрихтските критерии.

“За недостатъчно развити икономики, каквато е българската, преминаването на границата от 30% вече представлява проблем”, изтъкна икономистът.  

Според него макрорамката на проектобюджета на България за следващата година е прекалено оптимистична. “В тази макрорамка не е отразена възможността за влошаване на икономическата ситуация. Според прогнозата едва ли не след спада през второто тримесечие започва благоприятно развитие на икономиката не само у нас, но и света, което ще изиграе лоша шега на правителство”, обясни Войнов.

Той коментира и мерките за справяне с коронакризата у нас, като посочи, че те не се разпределят правилно.  

“Средствата отиват в групи, които не са чак толкова засегнати от кризата. Частният сектор получава твърде малко ресурси”, смята икономистът.

“Самите мерки закъсняха изключително много”, заяви още Войнов.

Според него е трябвало да се задействат инициативи по отношение на премахване на корпоративния данък, облекчаване данъците за физическите лица, намаляване на преките данъци към бюджета.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 3 месеца

Намериха си оправдание за некадърното управление. Короновируса от Банкя прахоса милиарди за да се подмажe на американския блeдoлик господар.

33

Анонимен

преди 3 месеца

Отличното управление на Тиквата ще ни докара от "Не дължим на никога" до "имаме дълг от 40 милиарда"

32

АНТИсорос

преди 3 месеца

не е "риск", то си е планирана политика наложена на дупедавеца от Банкя. Така са му наредили масурестите плитки. Накрая ще ни купят за една стотинка...