Снимка: БГНЕС
fallback

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон. Заради коронакризата, прогнозираните загуби от зимния туризъм са около 250 млн. лв., коментира икономистът Адриан Николов пред БНР.

Oще по темата

Чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините, смята той.

Икономистът пресметна, че през 2019 г. приходите от нощувки от зимния туризъм е около 200 милиона лева.

"Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци", предупреди той.

За българите, които обаче предпочитат чуждите курорти, се очаква да не се откажат от почивката си, но да изберат страната.

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март", каза Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ГосТ

преди 3 години

#17 аз никога не съм давал такива пари, ясно ли ти е ? И да, предпочитам да спортувам сред природата, а не в бардаците и тълпата, която изобщо не знае защо е отишла там. Сигурно щото е много модерно. И да ти кажа, в цивилизацията, цените за спорт са по ниски отколкото в чибанско. Алкохола е по скъп. А ти ако искаш вземи и семейството на сестрата на жена ти. Ше плащаш. И още по лошото, ще ми се пречкате само. Затова си стойте при кебапчетата, за по "евтино" в кавички.

19

Анонимен

преди 3 години

В самата статия си става ясно, че зимния туризъм е за богати хора, с тези цени по известните ни курорти средностатистиеско семейство с деца трудно би си позволило семейна почивка от една седмица.

18

Анонимен

преди 3 години

Айде стига с този туризъм,ресторанти и техните "загуби" !Хиляди малки фирми са на ръба ,ама са длъжни да внасят осигуровки ,нищо ,че нямат Никакви приходи , много фалираха , ама помощ от държавата Няма !

fallback