Снимка: БГНЕС

"Русия бързаше да създаде ваксина срещу коронавируса, за да даде надежда на хората, не заради политически подбуди." Това твърди главният вирусолог на страната Александър Гинцбург  в рядко интервю, което дава, за CNN. Всички други изследвания в институт "Гамалея" са били замразени, а експертите и учените се захванали с едно единствено нещо - да разработят ефективна ваксина.

Обещаващите резултати довели до това препаратът да бъде одобрен още преди да е преминал критичната Фаза III на клинични изпитания, твърди Гинцбург .

"Това даде избор на хората или да се предпазят, или да играят на рулетка с патогена - ще се заразят ли или не? Ще умрат ли или не?", казва вирусологът.

Но учените по цял свят не са убедени в това. Според тях руските учени са прибързали с ваксината заради политически натиск от страна на Кремъл, който иска да представи Русия като глобална научна сила. Самият Владимир Путин обяви, че ваксината е била одобрена. А името й - Спутник V, намеква за времената на Космическата надпревара, когато СССР първи изстрелва спътник в космоса.

Но Гинцбург  твърди пред CNN, че Кремъл не е давал никакви инструкции на "Гамалея".

"Нямаме директна връзка с Кремъл. Не ни дават нареждания. Единствената връзка с Кремъл, която имаме, е портретът на Владимир Владимирович Путин в кабинета ми", категоричен е директорът на института. Портретът на младия Путин, който виси от стената на кабинета му, Гинцбург  получава като подарък за рождения си ден от свои приятели преди 14 години.

"Задачата ни е да изолираме патогена и да го победим и това е нещото, което правим точно сега, защото, както всички много добре знаем, вирусът може да бъде победен само с ваксина", допълва вирусологът.

Базираният в Москва институт "Гамалея" е една от най-старите и най-добре развитите лаборатории за изследване на ваксини в Русия. Но в бързането да създаде Спутник V той заобиколи нормалните научни практики. С ваксината бе снабдена руската армия, самият Гинцбург и екипът му също се инжектираха с експерименталната ваксина.

"Ваксинирахме себе си и персонала. На първо място бе персоналът, който участва в разработването на този ваксинен продукт. Нямам толкова много служители, така че ценя много всеки един от тях", казва Гинцбург. "Ако заразата достигне до членовете на екипа ще бъде тежък удар не само за мен лично, но и за работния ни процес. Не можех да позволя това да се случи -  да загубим някой от служителите ни в резултат на заразяване с COVID-19."

Русия е четвъртата държава в света с най-много заразени след САЩ, Индия и Бразилия. Намира се на 12-то място по смъртност.

Резултатите от първите тестове на Спутник V бяха публикувани в "Лансет" миналия месец. От тях стана ясно, че едва 76 души са взели участие в клиничните изследвания. Според експертите този брой е прекалено малък, за да се определи дали ваксината има ефект и е безопасна. Но от "Лансет" съобщиха, че прегледаните клинични данни са предимно положителни, като се съобщават само леки нежелани ефекти, а препаратът е предизвикал имунен отговор у доброволците.

Бързото одобрение на ваксината, преди да започне Фаза III, доведе до неодобрение и критики от страна на друтиге държави. Но Гинцбург, който описва пандемията като "война" и "извънредна ситуация", е категоричен, че няма никакви притеснения.

"Може би трябва да попитаме роднините на починалите дали биха предпочели да ваксинират близките си с ваксина, която демонстрира блестящи ранни резултати и няма странични ефекти, или да изчакаме до края на изпитванията, за да бъдат потвърдени тези резултати. Вярвам, че отговорът на този въпрос е очевиден ", заявява той. След месеци заявки екип на CNN е допуснат за ексклузивна обиколка в реалните лаборатории, където е разработена ваксината.

Изследователи, носещи ръкавици и бели престилки, работят върху Спутник V в сгради, които са били използвани за научни изследвания от съветската епоха. Ръководителят на лабораторията Владимир Гущин казва, че екипът е използвал своя опит, в допълнение към знанията и техниките, усъвършенствани при разработването на ваксини за други заболявания, за да може да има предимство пред международните фармацевтични компании, които също искат да създадат ваксина за COVID-19

Според него фокусът върху избиването на коронавирус е жизненоважен.

"Каква е тайната ни? Мисля, че тайната е в това вашият екип наистина  да е концентриран върху този процес. В много фармацевтични фирми имате различни проекти, в които участвате. Но тук (ние) се концентрираме върху тази специална задача, а хората са готови да останат да работят цяла нощ", обяснява Гущин.

Руският държавен фонд за богатство (RDIF), който финансира производството на ваксини, обяви сделки за доставка на стотици милиони дози Спутник V за страни по света. А след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде положинелна проба за COVID-19, Гущин твърди, че САЩ трябва да преосмислят отказа си да участват в процеса за разработване на ваксина заедно с останалите държави.

"Сега би било подходящо време за САЩ сериозно да обмислят използването на руската ваксина, за да се защитят от коронавируса", казва той. "Тръмп нямаше да бъде в това положение, ако беше ваксиниран със Спутник V."

От Кремъл твърдят, че самият Путин може скоро да бъде ваксиниран преди евентуално пътуване до Южна Корея. Той ще стане поредният високопоставен руснак, който ще приеме Спутник-V, включително министърът на отбраната, кметът на Москва и, според Путин, една от собствените му дъщери.

Но създателят на ваксината изглежда не е впечатлен.

"Не усещам никакъв натиск - казва Гинцбург, - просто чувствам известна отговорност за ваксинния продукт и ще я чувствам през целия си живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase