Снимка: БГНЕС
fallback

Чехия постави антирекорд по брой на заразените с Covid-19  от началото на пандемията, след като бяха регистрирани 3 393 нови случая за едно денонощие.

Властите в Прага въвеждат извънредно положение на територията на страната от 5 октомври, което ще продължи 30 дни. Целта е здравната система да издържи на натиска, каза министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от БНР.

Oще по темата
"Моята роля е да спрем тази епидемия или поне да намалим темповете на нарастване на заразените. Знам, че има много критики за мерките, но в тази ситуация трябва да действаме всички в една посока, защото Covid-19 не е политически вирус", категоричен бе той.

В съседна Полша случаите на коронавирус за първи път надхвърлиха 2000 за денонощие. От утре в страната влиза в сила нов списък с червени и жълти зони, които отчитат броя на заразените и съответно определят какви противоепидемични мерки са необходими.

Унгария пък реши да удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си за чужденци, което е в сила от 1 септември.

В Русия пък продължава стремително да нараства броят на заразените с коронавирус.  Новите случаи за денонощие са над 9400 за територията на цялата страна. Най-тревожна остава обстановката в столицата Москва.

Кметът Сергей Собянин определи ситуацията в столицата като "близка до критична" и призова работодателите да организират дистанционния труд на най-малко 30% от персонала си.

Започващата в понеделник есенна ваканция беше удължена с една седмица до 18 октомври. Освен това вече се обсъжда преминаването на училищата към дистанционно обучение още на следващия ден, съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на свой източник в градската администрация.

На фона на тревожните данни директорът на Института по паразитология, тропически и заразни заболявания на медицинския университет "Сеченов" Александър Лукашов прогнозира, че напролет коронавирусът вече няма да бъде толкова опасен:

"Дори и да продължи да се разпространява, това ще става много по-бавно. Така или иначе повечето хора ще имат вече антитела или след преболедуване на инфекцията, или след ваксиниране", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Как "рязко нагоре" ве? Ко стана с ваксината? Или не искат да я слагат дори на собствените си пияндурници.

18

Анонимен

преди 3 години

лятото България беше поставена в рисковата категория и много държави я поставиха в т.н. карантинен списък, но не и Полша, поляците си ходиха на почивка в Полша а ние булгарите си отложихме всякакви отпуски, ХАК да им е сега!!!

17

Анонимен

преди 3 години

"Убеден съм, че извънредно положение ще бъде обявено и у нас към края на месеца."........Че ние и в момента сме си в извънредно положение. Е, смениха му името на извънредна обстановка, но по същество е същото: властта може да налага незабавно и без санкция каквито си иска мерки, забрани и рестрикции. Разбира се, могат да се пробват, с цел още по-голямо нашашкване и обществена парализа, да върнат израза "извънредно положение", но резултатът ще е интересен...

fallback