Снимка: БГНЕС
fallback

Морена Колумби от малкия град Трукацано, който се намира близо до Милано, е една от първите италианки, която даде положителна проба за коронавирус в началото на пандемията. Тя изкарва болестта с много леки симптоми, но месеци след като е била изчистена от COVID-19, Морена продължава да страда от дългосрочните последици от болестта – болки в мускулите, хронична умора, загуба на памет.

„Истинският проблем е това, което вирусът остави след себе си. Това е нещо, което никой не очакваше“, казва тя пред The Guardian.

Дългосрочните щети от блокадата, продължила два месеца и ужасът, преживян в разгара на пандемията, когато Италия имаше най-високият брой заразени и смъртни случаи, навярно могат да помогнат да се обясни, защо страната, която първа падна жертва на COVID-19 в Европа, сега се справя по-добре от своите съседки. Там във вторник бяха регистрирани 1392 нови случая, докато в Испания и Франция бяха над 10 хил., а във Великобритания – 4926.

Повечето италианци все още усърдно спазват правилата за безопасност. Те дори носят предпазни маски навън, въпреки че това не е задължително. Кадрите от претъпкани болници и църкви, пълни с ковчези, превозвани от военни камиони, са дълбоко внедрени в националната психика.

„Не знам какво е причинила епидемията на други страни, но в Италия тя бе унищожителна. Да, и тук има хора, които отричат съществуването на вируса, но по-голямата част от обществото е внимателно – това, което преживяхме, бе толкова силно, че никой не иска да преминава през него отново“, казва Морена Колумби.

Глория Талиани, лекар по инфекциозни болести в град Пиаченца в Емилия-Романя, заяви, че населението е било „напълно събудено” от непрекъснатата информация за вируса и неговите последици, включително за тези, които са имали леки симптоми като Коломби, но продължават да се борят с него месеци по-късно.

Италианските учени постоянно се питат защо Италия се справя по-добре от другите европейски страни, поне за момента. Да, те спазват правилата за безопасност, но са също толкова общителни, колкото испанците и обичат да се събират пред домовете си или да се хранят в ресторанти. През лятото плажовете бяха пълни, както и местата, където инфекцията бе напълно заличена. Напрежение имаше през август, когато броят на заразените скочи заради нощните клубове, но епидемията отново бе поставена под контрол. В момента в страната има над 2300 клъстери.

Освен широкото прилагане на правилата за безопасност, Андреа Кризанти, професор по микробиология в Университета в Падуа, заяви, че системата за тестване и проследяване на Италия работи отлично. Италианският подход е да тества всички в социалната мрежа на заразения човек – семейството му, приятелите, колегите и съседите - независимо дали са били изложени на риск или не. Това позволи на Италия да разкрие хиляди асимптоматични случаи.

„Системата ни позволява да идентифицираме кой е предал инфекцията и да идентифицираме нови заболели - това прави драматична разлика в сравнение с другите страни“, казва Кризанти.

Той добавя, че тестовете в многобройни центрове и летища също са помогнали - всички, които пристигат от рискови страни, трябва да се подложат на PCR-тест.

„Не съм сигурен обаче колко устойчив ще бъде този метод в по-голям мащаб, особено при увеличаване на въздушния транзит. Най-доброто нещо би било да се приложат взаимни споразумения с различни държави - това е, което ще ни трябва в бъдеще", категоричен е Кризанти.

Джузепе Иполито, научен директор в болницата Lazzaro Spallanzani в Рим, също отдава успеха на Италия на системата за проследяване, но предупреждава, че въздействието на училищата, които отвориха врати на 14-ти септември и възобновяване на икономическата активност след празниците, няма да бъде известно още две седмици. От неделя на футболните стадиони е позволено да присъстват максимум 1000 души.

„Лично аз бях на мнение, че стадионите могат да останат затворени“, каза Иполито. "Не знаем какво ще се случи, но единственото, което можем да направим, е да се надяваме да поддържаме кривата с минимално увеличение на хоспитализациите и приемането в интензивно лечение."

Постъпилите в болници непрекъснато се увеличават от август, като 2 604 се лекуват за COVID-19 в цялата страна, от които 239 са в реанимация.

Талиани също благодари на правителството за неговите ясни, прости и последователни послания към обществеността.

„Дори да е имало противоречия, трябва да признаем, че правителството бе твърдо и поддържа наистина непрекъснат и строг начин на действие“, казва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 3 години

Ами, който беше за умиране - умря.

73

до морги и камиони

преди 3 години

София - Бергано и обратно около 100 лева 5 - 7 октомври. Моля, отиди и го разкажи това в някоя реанимация там!

72

Анонимен

преди 3 години

Сигурно Майтапчийски е ходил и им е откраднал чувалите!

fallback