Снимка: БГНЕС

Първите резултати от тестовете във Фаза 1 и Фаза 2 на руската ваксина срещу коронавирус бяха публикувани в британския медицински журнал "Лансет".

Според публикацията "Спутник 5" има "добър профил на безопасност без сериозни нежелани ефекти върху доброволците"  Фаза 1 и Фаза 2 се провеждат в продължение на 42 дни, а ваксината са приели 38 души. Това, което прави впечатление е, че авторите на статията в "Лансет" никъде не споменават, че препаратът подтиква образуването на антитела срещу коронавируса.

Русия бе силно критикувана за решението си да одобри ваксината за обществено ползване преди да са приключили всички изследвания и най-вече - Фаза 3, която е най-важната фаза в изработката на една ваксина. И все пак препаратът вече е разпространен из болниците в страната. Страната бе критикувана и за това колко бързо са се провели първите две фази, както и заради липсата на всякакви научни доказателства, че медикаментът работи.

Наор Бар-Зеев, заместник-директор на Международния център за достъп до ваксини в университета "Джон Хопкинс", заяви, че изследванията публикувани в "Лансет", са "обнадеждаващи, но семпли". Той не е участвал в руското проучване, но го е рецензирал.

Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), финансиращ разработването на ваксината, заяви, че резултатите от проучването потвърждават "високата безопасност и ефикасност" на ваксината, добавяйки, че резултатите са "мощен отговор към скептиците, които неразумно критикуват руската ваксина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase