Снимка: БГНЕС
fallback

Американски учени установиха, че защитните маски за лице с филтър и предпазните шлемове за лице не предотвратяват разпространението на коронавируса, съобщиха АФП и ТАСС.

Агенциите цитират прессъобщение на Атлантическия университет във Флорида и публикация на изследователския екип в списание "Физикс ъв флуидс".

Симулационен модел доказва, че при кихане и кашляне капчици с вируса се разпространяват наоколо, ако болният носи само едно от тези защитни средства, предаде БТА.

"Експериментът ни показа, че защитните шлемове пречат на капчиците и аерозолите да си придвижват напред, но се оказа, че те могат да преминат безпрепятствено под долния край на шлема. Така те се разпространяват постепенно в околната среда, макар и в не така концентриран вид, в какъвто са първоначално", казва проф. Манхара Дханака от университета в Бока Ратон.

За маските с филтри се установило, че голям брой аерозоли излизат през клапата нефилтрирани, което прави тази маска неефективна, ако се носи от човек, който е заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Не оставяте надежда

преди 3 години

дори и плацебо, маските и шлемовете даваха надежда на хората ... и най вече на търговците..551

28

L.

преди 3 години

До ЧовекОсвен, ако маската с клапан няма под себе си филтър ;)

27

Анонимен

преди 3 години

Целта на маските, чшлемовете и т.н. не е да спре разпространението на вируса, а да намали темпа на разпространение и да се спечели време докото се разработи ваксина...

fallback