Снимка: БГНЕС
fallback

Над 70 милиона лева кредити са отпуснати от търговските банки на физически лица по антикризисната програма за безлихвени заеми, разработена от Българската банка за развитие. Това сочат данните на институцията за първите осем месеца на годината.

През август отпуснатите кредити са за над 11,7 милиона лева, като към банките-партньори са постъпили 3 683 искания, от които 2 796 са били одобрени.

От стартирането на гаранционната програма, която Българската банка за развитие управлява, дванадесетте банки-партньори са разгледали общо 27 751 искания, 73 на сто от които са на лица на трудов договор, а останалите 27% са на самоосигуряващи се.

Средната стойност на одобрените 16 984 заема е малко под 4200 лева. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

С партньорите по програмата ББР сключи гаранционни споразумения за 144 995 000 лева, от които вече близо 50 на сто са договорени. Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

От програмата могат да се възползват самоосигуряващи се или физически лица с трудов договор, които са изпитали проблеми в осъществяването на дейността си заради ограничителните мерки, наложени от Covid-19.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 години

Това са пълни измислици 😃Незнам дали и 30% от тези суми са стигнали до хората.Говоря от личен опит.

23

Анонимен

преди 3 години

След няколко часа такива заеми ще ви дадем, че свят ще ви се извие на гербавите!

22

Чекмеджиев

преди 3 години

Хич не са безлихвени.И от тая схема герб oлапа милиони.

fallback