Снимка: Bloomberg TB Bulgaria
fallback

По предварителни данни на Национални статитистически институт българската икономика се е свила с 8,2% през второто тримесечие, към края на годината се очаква положението да се подобри и тя може да се свие с до 7%. Това мнение изрази икономистът Красен Станчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TB Bulgaria.

По думите му 16 отрасъла у нас са били засегнати от кризата. "Износът донякъде замря. Но положението е добро на фона на инерцията от последните 10 г., добрият размер на фискалния резерв в началато на годината и дисциплината по отношение на публичните финанси", каза икономистът.

По темата за отлагането на търговските преговори между САЩ и Китай гостът каза, че "никакво развитие е по-добре от каквото и да е развитие". "Като няма преговори, има отделни решения със заповеди на Доналд Тръмп – например, санкциите срещу Huawei", посочи Станчев.

Пекин обеща увеличение на вноса от САЩ, но има блокиране на физическия фактор в икономиката и придвижването на стоки и услуги. Отлагането на преговорите по думите на икономиста работи по-лошо за Китай, отколкото за САЩ.

"Китай зависи от доставките на високи технологии от Америка", коментира той и допълни, че много от конкурентните предимства на Китай от последните 10-20 г. са изчезнали.

Станчев подчерта, че 80-90% от лекарствата тази година се произвеждат в Китай и Индия, което прави целият свят зависим.

По отношение на сделката между Великобритания и ЕС икономистът уточни, че е трудно да се говори категорично. "В крайна сметка има търсене на баланс, специално от страна на ЕС. Може да се търсят икономии от мащаба, ще има форма на договаряне за отстъпки", смята Станчев.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

Интересно ми е как ще се подобри нещо което не съществува???Някой да ме светне по въпроса,моля!!!

11

Анонимен

преди 3 години

До ГлашатайТочно когато, се очаква икономическа криза през зиимата?

10

Бай ВарвАр

преди 3 години

Прав е другарят Станчев - точно тогава ще се подобри икономиката ни , на края на 2020 , когато се махне Баце !

fallback