Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
fallback

Очаквам работата от вкъщи да остане част от новата реалност. Продуктивността може да се увеличи до 43% според някои изследвания. Задача за всички остава да подобрим комуникативните си умения от разстояние, както и уменията, свързани с дигитализацията. Това каза Надя Василева, директор на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Надя Василева обаче все повече назрява нуждата от нов Кодекс на труда, който въпреки че е променян много пъти, все пак е 1976 г.

"Във всички случаи в момента трябва да сме наясно с трансформацията на пазара на труда, налагат се нови модели на работа, хората предпочитат да работят от вкъщи, наблягат на грижата за менталното и физическото здраве“, каза още тя.

"Обявите за нови свободни позиции са по-малко в сравнение с преди, тъй като голяма част от работещите са в отпуск. При отворените позиции в момента доминират нископлатени позиции и от ИТ сектора. 12% от свободните позиции са в ИТ, като в сектора се усеща напрежение по отношение на увеличение на заплатите“, обясни директорът на Българска конфедерация по заетостта.

По думите на Василева управлението на хора виртуално става водещ приоритет и се създават вече и нови позиции като кризисен мениджър.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

Пълни глупости.

28

Анонимен

преди 3 години

До ПорЦелан 24Като инженер на който и двете са му близки мога да ти кажа, че грешиш. Заплатите в машиностроенето - един стругар, фрезист, заварчик, леяр и т.н. ако си разбират от работата получават същите пари като програмист (какъвто съм аз). И писането на кода за изработката на детайл се прави на място. Няма друг вариант.

27

Анонимен

преди 3 години

Може, ама обикновено я сваля с толкова.

fallback