Снимка: БГНЕС
fallback

"Нека бъда честна. Симпомите така и не си отидоха".

След като се разболява от коронавирус през март, Сю Стантън мисли, че е от хората, които се борят с болестта по-дълго, отколкото се очаква. Тя има симптоми в продължение на седмици, но два негативни PCR теста й дават надежда, че краят на войната с COVID-19 е близо. Но през юли тя дава нова положителна проба.

"Бях абсолютно шокирана", казва Сю пред CNN. В шок са и от Организацията за публично здраве на Великобритания. Учените започват да провеждат още тестове за да са сигурни дали това е нова инфекция или е резултат от първото заразяване на Сю с вируса. "Но от това, което знам, те така и не успяха да определят това", казва Стантън.

До момента за реинфекция само се говори, но все още няма категорично потвърдени случаи никъде по света. Учените казват, че повечето хора изграждат антитела щом преборят вируса, поне за кратко време. Но не всички имат този късмет.

"Тези истори, които чуваме, те са изключения. Когато погледнете графика на антителата в различни хора, ще видите, че има някои, чиито нива са много високи и някои, които са много ниски и стигат почти нула. Може би можем да кажем, че те просто наистина нямат касмет и могат да хванат вируса отново", казва имунологът проф. Дани Алтман.

Проучвания показват, че нивото на антитела може да спадне драстично месеци след като сме се излекували от COVID-19. За да провери това журналистката от CNN си прави два теста за антитела. Първият е седмица след като е преборила вируса. Тогава тестът й показва прясната инфекция и високи нива на антитела. Няколко месеца по-късно прави още един тест - той вече показва, че няма прясна инфекция, но продължава да има антитела, макар и нивото им да е спаднало леко.

"И все пак, дори и да знам, че имам антитела, не бих стоял близо до други хора, защото едва ли щях да имам такава увереност малко след като съм преборил вируса. Но все пак, ако бях обикновен човек, едва ли щях да очаквам, че ще се заразя втори път", казва още проф. Дани Алтман. Учените все още не могат да кажат, дали реинфекция е възможна. Всички са единодушни, че е "малко вероятно", но никой един не заявява категорично, че е невъзможно.

Сю има два положителни PCR теста в рамките на три месеца, но тестът й за антитела е отрицателен, а това я кара да се притеснява: "Дали това ще е нещо, коего ще продължи? Има ли шанс да не се възстановя никога? Ще се върна ли на работа, какво значи това за децата ми? Опитвам се да не мисля за това много, но не се получава..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Марлон Брандо

преди 3 години

Излиза ,че това е най -голямата измама и манипулация за последните 10 000 години.Само се чудя хората до кога ще търпят шепа зловредни човекоубийци да им диктуват правилата !Скоро ще има бунтове и граждански войни само да се премахне тази неолиберална ***!Долу Сорос ,долу Гейтс!Долу неолибералите ,всички те ще плащат жестоко за престъпните си деяния!Скоро ще има 200 милиона просяци по света чакащи на опашка за купичка ориз!Това ли искате осъзнайте се хора!Целта е ясна-бедност!!!

51

aham

преди 3 години

Излиза, че веднъж заразен носиш вируса цял живот. Концентрацията му може да намалее и тогава тестът е негативен, казва се, че си оздравял, но по всяко време може да се увеличи и да започнеш отново да имаш симптоми. Няма как да го разкараш напълно. Малко като херпес. При отслабване на имунната система симптомите и вирусът отново се проявяват.

50

До 53

преди 3 години

Тава не е грип , а биологичен вирус ,тоест животинински от действо едноверижни РНК вируси. Доказано е, че освен белите дробове ,този вирус поразява сърцето ,черният дроб ,бъбреците и мозъкът и затова умират и млади хора без други заболявания.

fallback