fallback

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина срещу COVID-19 е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Българската ваксина е сред резервите, които ще се състезават, ако се отпуснат още средства по линия на фонда.

Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания.

Как и защо се стигна до тази ситуация и кога най-рано можем да очакваме ваксината у нас? В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR отговорите дава доц д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Говори и управителят на Фонд науични изследвания проф. Георги Вайсилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Въпросната г-жа Пенка е, доколкото знам, дъщеря на един от шефовете на някогашния Единен център по биология към БАН и още по времето на социализма е била изпратена на продължила дълго време специализация в тогавашната Западна Германия, макар че е била все още младо момиче, а такива специализации не са били достъпни дори за някои професори.Вероятно е научила доста неща там и си е създала контакти. Дано от всичко това да има някакви ползи за България. Нямам лични впечатления от госпожата.

14

До 3 - продължение

преди 3 години

... Ако навремето си получил такава благословия или ако си под крилото на човек, получил навремето такава благословия, до ден днешен ти е гарантирана и научната кариера, и лесното получаване на субсидия от ФНИ.Колкото и да е странно, точно в псевдонаучните ни среди останаха циментиранинай-вредните порядки на соца. Ако случайно там се пръкне кадърен или поне работлив човек, никак не му е лесно и в повечето случаи се вижда или принуден да напусне или да се примири с ниска позиция.

13

До 3

преди 3 години

Специално във Фонд Научни изследвания към МОН нещата стават по друг начин. Запазени са в ненакърнен вид порядките в научните институти от времето на соца. Всеки институт на БАН има свой представител във ФНИ. От значение е това на кого си човек и каква власт имаш в института, от който идваш. Тази власт в отделните институти се предава или по наследство или според указанията, давани навремето от съответния отдел на ЦК на БКП или от ГК на БКП. Ако навремето си получил такава благословия, до.......

fallback