Снимка: БГНЕС

В Мексико болните от коронавирус са десетки хиляди, а близо 40 хил. са починали. Държавата е една от най-силно засегнатите от COVID-19 в този момент. Въпреки това много хора там не просто отричат, че новият вирус е толкова сериозен, а изобщо не вярват, че той съществува.

Умберто Монтез Круз изкарва прехраната си като свири на погребения. Бихте си казали, че той е човекът, който ще приеме COVID-19 най-сериозно, тъй като вижда от първо лице колко много са труповете, които вирусът оставя след себе си. Но не - Умберто е убеден, че коронавирусът на съществува.

"Истината е, че този вирус не съществува. Не знам дали съм избран или е заради вярата, която имам в Бог, но ако този вирус съществуваше, то аз вече щях да съм се заразил", казва Умберто пред CNN.

Не само той обаче е на това мнение. През май собственикът на погребална агенция в Мексико казва, че роднините на починалите са на мнение, че те са умрели "в следствие на грипа, а не на коронавируса". През юни парамедиците споделят, че почти всяко обаждане към тях е от скептици, а само преди седмица работник в крематориум заявява, че е "удивен колко много хора му казват, че вирусът не е истински".

Въпросът е един - защо в държава, толкова силно засегната от коронавируса, никой не вярва в неговото съществуване?

"Това е труден въпрос. Но може би става дума за фундаментална липса на доверие в институциите. Има липса на вяра. Тук правителството сякаш винаги се опитва да контролира обществото", казва социологът Хорхе Галиндо. По думите му някои от политиците във властта вземат вируса насериозно, докато други - не. В началото на пандемията дори президентът на Мексико подцени вируса. Към това се добавя и липсата на добро образование и разбиране откъде идва всичко това. 

"Хората мислят, че има някаква умисъл в това. Но истината е, че всичко се случва, защото изведнъж се появи някакъв вирус. Това е нещо, в което обществото трудно вярва", допълва Галиндо.

В претъпкания център на Мексико сити екипът на CNN бързо открива Хорхе, който също е на мнение, че вирусът не съществува. "Виждам толкова неща в медиите, които не съществуват. Не познавам нито един заразен", казва той.

Но с увеличаващият се брой жертви е трудно вирусът да бъде игнориран. След като дълго отрича, че  COVID-19 е истина, Мартина Рамирез променя мнението си. Същият е случаят и Абигейл Херера: "Първо не вярвах, но сега семейството ми е в болницата. Изплашена съм", казва тя.

Според статистиката едва 14% от населението на Мексико не вярва във коронавируса. На пръв поглед това число изглежда малко, но не и като се замислиш, че 14% от населението на Мексико са почти 18 млн. души. Дали тези 18 млн. спазват социална дистанция, стоят и у дома и си мият ръцете? Няма как да знаем, но истината е, че те само ще влошат повече ситуацията в страна, която вече е ударена тежко от COVID-19. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase