Снимка: Pixabay

Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено коронавируса, съобщава сайтът "Уедър нетуърк", позовавайки се на публикация в сп. "Матириълс тудей физикс".

При лабораторните тестове филтърът е унищожил 99,8% от вирусните частици на SARS-CoV-2, който причинява болестта Covid-19. Унищожени са и 99,9% от тестваните спори на антракса.
 
Въздушният филтър е базиран на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий. Коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий и по тази причина учените са решили да заложат на нагреваем филтър. Специалистите са използвали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява лесно. Огъвайки пяната и свързвайки я с множество проводници, изследователите са успели да повишат температурата до 250 градуса по Целзий.
 
Учените виждат потенциално приложение на въздушния филтър в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.
 
Изследователите от университета в Хюстън отбелязват, че сам по себе си филтърът няма да е достатъчен, за да бъде напълно победен коронавируса. Той може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства. Здравните експерти обаче продължават да смятат, че спазването на физическа дистанция и носенето на маски остават желателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase