Снимка: БГНЕС

Симптомите на коронавирус могат да бъдат разделени в шест различни групи, гласи ново изследване. Откритието може да даде няколко дни преднина на медиците, които да преценят дали даден пациент ще има нужда от лечение в болница или да бъде включен на апаратна вентилация. То ще помогне и да се набелязват предварително болни, които са в риск, за да са под интензивно лекарско наблюдение. Според медиците на COVID-19 му отнема 13 дни, за да ни вкара в болница.

"Всичко, което можем да направим предварително, за да не идват хората тук полуумрели, ще увеличи шанса за оцеляване след тази болест", казва проф. Тим Спектор от King’s College в Лондон, част от екипа учени, които стоят зад изследването, публикуване в medRxiv. Експертите използват данни от собственото си приложение, в което са регистрирани над 4 млн. потребители. 

Лекарският екип използва данните на 1653 души, които са дали положителна проба за COVID-19 и редовно са актуализирали своите симптоми и състояние. 383 от тях са посетили болницата поне веднъж, а 107 са имали нужда от кислородна вентилаця. След това учените използват предварително обучен изкуствен интелект, който да определи дали някои от симптомите на коронавируса се групират задно.

Резултатите разкриват шест групи въз основа на вида на симптомите, кога те се появяват и каква е продължителността им в първите 14 дни.

"Видяхме, че има много ясна градация между групата симптоми и крайния изход на болестта", казва д-р Клеър Стивс, клиничен старши автор на статията от King's College. Тя добавя, че факторите като възраст и вече съществуващи болестни състояния са част от някои групи.

Шесте групи или "клъстери" са:

Клъстер 1: Главно в горния респираторен тракт. При него се наблюдава кашлица и мускулни болки. Около 1,5% от хората, които попадат в тази група, имат нужда от лечение с кислород, а 16% посещават болница поне веднъж. Това е най-често срещаната група симптоми.

Клъстер 2: Отново симптомите са главно в горния респираторен тракт, но хората в тази група губят апетит и имат треска. 4,4% от пациентите в тази група имат нужда от апаратна вентилация, а 17,5% посещават поне веднъж болницата.

Клъстер 3: Тук се наблюдават стомашно-чревни симптоми като диария. Едва 3,7% от хората в тази група имат нужда от обдишване, но 24% са посетили поне веднъж лечебно заведение.

Клъстер 4: Ранни признаци на силна умора, непрекъсната болка в гърдите и кашлица. От тази глрупа 8,3% се нуждаят от респиратор, а 23,6% посещават болницата поне веднъж.

Клъстер 5: Объркване, загуба на апетит и силна умора. 9,9% от пациентите имат нужда от апаратно дишане, 24,6% посещават лечебно заведение поне веднъж.

Клъстер 6: Изразен дихателен дистрес - задух, болки в гърдите, объркване, умора и стомашно-чревни симптом. Почти 20% от пациентите в тази глупа попадат в интензивното отделение. 45,5% са посетили болница поне веднъж. Но това е най-рядко срещаната група симптоми. 

Според експертите в първите две групи са "леките симптоми на COVID-19". Главоболието и загубата на мирис и вкус се среща в почти всички групи, но са по-продължителни в първите клъстери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase