Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Ковид-19 стана част от нашето ежедневие. Всеки ден отчитаме рекорди в броя на регистрираните случаи, но трябва да се отбележи, че и броят на направените проби е завишен. В крайна сметка изчисленията на математиците се сбъднаха. И все пак, какво ни очаква?

Ръководителят на екипа за анализи към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов заяви пред "Денят ON AIR", че при около 200-300 новорегистрирани заразени на ден е съвсем вероятно здравната система да се претовари.

"Видяхме бройката 300. Тя е неприятна, защото здравната система ще започне да се претоварва полека. Не веднага, но постепенно. Най-големите съпротивителни сили са в София и Пловдив, по-малките градове не разполагат с такива. Ако това продължи 2-3 седмици, болниците ще станат проблемни, няма да има места за хората в лечебните заведения", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Професорът от БАН отбеляза, че милион и половина българи не искат да спазват мерките.

"Хубавото е, че при всички изчисления пресмятаме активните елементи в системата. Щабът иска да тръгнем надолу по стълбата и да се върнем в началото на юни, когато отчитахме 6 заразени. Сега сме 50 пъти повече, милион и половина не желаят да спазват мерките. Мислят, че ЕС плаща помощи на най-засегнатите от коронавируса държави. Парите вече ги взехме, САЩ и Бразилия пари от ЕС ли ще вземат за многото им случаи? Не е така. Ние сме 300 заразени посред лято, представете си наесен, когато съпротивителните сили на хората намалеят и дойде влагата. Добре е да използваме летния период, за да намалим случаите", предупреди Витанов.

Николай Витанов припомни, че се намираме в хаотичен сценарий на пандемията от коронавирус и, че най-вече софиянци трябва да внимават от разпространението на заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 3 години

До Кога"кога ще мрем яката?"Виждам, иска ти се, но се надявам да не стигнем дотам. Само ако стигнем до положение да се налага селективен отказ от лечение да не мрънкаш нещо ...

42

Анонимен

преди 3 години

До написалия:"Народа масово не спазва нищо ... много хора имитират че носят маски... масово маските се под носа или висят, което е абсолютно безсмислено. Тези хора или са много нагли, или много невежи, които слагат висящи маски. Как да убедиш милион и половина кре.тени.":::::::::::::Ами щом народа масово не спазва нищо и трябва да убеждаваш милиони, защо не се замислиш дали не си като оня във вица: какво става бе, всички *** са тръгнали да карат в насрещното платно

41

хладилните камиони

преди 3 години

почнаха да ги показват по телевизията от САЩ - там моргите вече са пълни и вече купуват хладилни камиони. Не се притеснявайте - *** е още по безсмъртен от американците. Витанов бил ***, ама да каже какво да се прави. Амя козя брада, птиче лице, ама нища не разбира от математика. Жалко племе сте вие, затова сте в червените списъци и всеки се чуди как да ви натири отвсякъде. Днес случаите пак са почти 300 и както сте ткръгнали ще видите и пълни болници и хладилни камиони.

fallback