Снимка: Pixabay

Коронавирусът ни научи да се пазим от много неща - да си мием ръцете, да стоим далеч от хора, които кашлят, да измиваме всеки един продукт, който сме купили от магазина, дори и да е в опаковка. Съвестните хора се опитват максимално да пазят както себе си, така и всички останали хора. Но понякога нещо малко може да пробие тази самозащита.

Проучване в САЩ разказва за един показателен случай от 19-ти март, когато пандемията е още в началото си. Жена се връща от пътуване в Китай. Тя избягва близък контакт дори с вратите на съседните апартаменти и макар че няма симптоми, остава под карантина в дома си. По-късно тест за антитела показва, че тя е била асимптоматичен носител на коронавируса, пише Insider.

Няколко седмици след нейното завръщане, съсед от долния етаж дават положителна проби за COVID-19. Според изследването на CDC, той се е заразил, тъй като двамата с жената са използвали един и същи асансьор. Тя прекарва в него едва 60 секенди.

Нейният съсед започва верига - той организира семейна вечеря, след това част от семейството му отива на парти на следващата седмица и така до 10-ти април 6 души са заразени с коронавирус. Разпространението на заразата не спира до тук. Един мъж от партито получава удар, а в болницата се оказва болен от COVID-19.

Синовете му също се оказали заразени, а те прехвърлили вируса на лекарите. Веригата продължила и до средата на април жената, върнала се от Китай, се оказва пациент 0 за клъстер от 71 заразени само с едно возене в асансьора. 

Това, което притеснява учените и автори на изследването е, че асансьорите може би са огнища на коронавируса, тъй като са малки и затворени пространства. Това са идеалните условия за разпространение на коронавируса, тъй като няма от къде да се проветрят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase