Снимка: БГНЕС

"Почакайте... Възможно ли е да се заразя два пъти с коронавирус?", това попита 50-годишният ми пациент, след като в началото на юли за втори път даде положителна проба за SARS-CoV-2 - три месеца след първата си инфекция. Предвид колко малко знаем относно имунитета, който се изгражда след тази болест, отговорът ми беше - да."

Тази история разказва доктор Клей Акърли, специалист по вътрешна медицина, практикуващ във Вашингтон, окръг Колумбия, пред Vox. Той също така е бил преподавател в Харвард и е заемал високи постове в правителството, включително и в Белия дом.

"Да се заразиш с COVID-19 втори път може да е по-лошо, отколкото само веднъж. При първата инфекция пациентът ми имаше само леки симптоми - слаба кашлица и болки в гърлото. След втория положителен тест обаче той имаше треска, не му достигаше въздух и получи хипоксия, която го накара да идва доста често до болницата", разказва д-р Акърли. По думите му, в тук не може да става и дума за редките случаи, в които някои пациенти карат болестта прекалено дълго. Неговият пациент се чувства добре в продължение на 6 седмици след лечението и дава отрицателни PCR теста.

Доктор Акърли не е единственият, който забелязва това. Двама пациенти в Ню Джърси се заразяват повторно с коронавирус, два месеца след като напълно са преборили болестта. Даниел Грифин, физик и учен от Колумбия, Ню Йорк, също описва случай на реинфекция в своя подкаст This Week in Virology.

"Напълно съм сигурен, че пациентът ми се излекува от COVID-19, а след това е хванал вируса втори път от по-млад член на семейството си, който се оказва заразен. Той не успя да си направи тест за антитела след първата си инфекция, така че не знаем дали имунната му система е създала такива или не е реагирала по никакъв начин", категоричен е д-р Акърли. Малкото изследвания, които има по въпроса, показват, че някои пациенти така и не създават антитела срещу коронавируса. Всъщност тези, които така и не проявяват симптоми, имат антитела срещу коронавируса, но месец по-късно от тях няма и следа. Факт, който тревожи учените.

Ала всъщност, много вируси заразяват хората повторно за кратък период от време, включително и коронавирусите, с които вече сме свикнали да живеем. Това означава, че държанието на SARS-CoV-2 не е особено необичайно. Но неизвестните за имунния отговор срещу COVID-19 надхвърлят знанията. Не е ясно какъв е имунитета, след като някой се зарази с вируса, не знаем и колко дълго продължава. Не знаем и колко антитела са нужни, за да се предизвика ефективна реакция на организма. И въпреки че има известна надежда по отношение на клетъчния имунитет (включително Т-клетъчните отговори) при липса на траен отговор на антителата, ранните доказателства за повторна инфекция поставят под въпрос и ефективността на тези имунен отговор.

"Случаите като този с моя пациент помрачават и надеждите ни за колективен имунитет", казва още д-р Акърли. По думите му, естествено предобитият стаден имунитет е най-лошият сценарий от всички в плановете на вирусолозите, тъй като има и безопасни начини да се изгради, но въпреки това позитивният тест за антитела все още дава надежда на хората, че втори път няма да се срещнат с болестта.

"Притеснително е, че много хора се опитват да твърдят, че стадният имунитет е възможен. Според някои, увеличаването на броят на заразените ще помогне за достигането на стаден имунитет до 2021 година. Това мислене е опасно и води до вярването, че COVID-партитата и големите събирания на закрито без маски са най-лесният и бърз път вън от пандемията.

Това, което се случи с моят пациент е предупреждение на няколко фронта - вирусът може да е подобен на този на денгата, при който инфекцията става по-остра всеки път щом се заразиш, антителата не са носител на надежда, много хора отпускат гарда си, щом се заразят, но това може да е опасно. И на последно място - ако реинфекция е възможна в толкова кратък период от време, то това поставя под върпос ефективността на ваксините", обяснява д-р Акърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase