Снимка: Pixabay
fallback

При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена  от 3.45 до 3.50 на килограм. В момента имаме цена от 2.75 на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Оказа се, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината".

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. "Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока", заяви гостът.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение.

“Това е една от стоките след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, обясни той.

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта.

Това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител - Бразилия.

“По отношение на олиото - ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, смята той.

По думите му единственият проблем, който имаме е с по-ниската цена на свинското месо.

"Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, каза Иванов.

При плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а климатът - неблагоприятен край на месец май и целия юни.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 3 години

САШУ АПАШУ И ЧЕРВЕНИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, НО СОЦИАЛИСТИ ЧЕСТО ПИТАТ- КАК СА БАНАНИТЕ- АМИ ДОБРЕ СА- ОСВЕН БАНАНИ ЗАБРАВИХМЕ ЗА КОМПОТИТЕ И ЯДЕМ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ..

21

Анонимен

преди 3 години

Нормално е в Замунда бананите да са най-стабилната стока.

20

Анонимен

преди 3 години

Едно време нямаше банани или бяха кът, но имаше стабилни мъже и жени които ги ядяха. Сега? Банани бол, врът си ги къде ли не, дори е на почит във фейса дълбокото гърло, както от едните, така и от другите. Та банаба е мулти-функционален инструмент, но не и плод за ядене...

fallback