Снимка: БГНЕС
fallback

Кметът италианския курортен град Мондрагоне - Вирджилио Пачифико, поиска сериозна полицейски подкрепления срещу българите, бягащи от изолираната там в понеделник заради коронавирус „червена зона“, съобщава „Монитор“.

Става дума за т.нар. български анклав, състоящ се от пет жилищни блока, където от години живеят наши сънародници от ромски произход. Почти всички от тях работят в зеленчукови полета и градини около градчето, намиращо се северно от Неапол, срещу сравнително ниско заплащане.

Oще по темата
Миналата седмица в жилищния квартал бяха регистрирани няколко заразени с коронавирус наши сънародници, включително и родилка, след което областният управител на Кампаня Винченцо Де Лука издаде заповед за заформянето на „червена зона“. Снощи пък кметът Пачифико пожела допълнително полицейско присъствие за охрана на трите КПП-та към нея и на целия квартал.

Причината за тежките мерки са бягството на българите от жилищата им. Първите арестувани нарушители на "червената зона" са три жени, които намерили начин да се доберат до полята с домати, за да работят.

През изминалата нощ пък са били задържани няколко нашенци, които са бягали с дюшеци на гръб към жилищата на техни познати в съседни квартали. Според шефа на полицията в Мондрагоне Давиде Бонуля, те били напъдени от собствениците на петте блока, на които плащали по 100 евро на легло, а живеели по 9-10 души в апратамент.

Все пак, според римския всекидневник "Месаджеро", в Мондрагоне има и добри към българите хора, които в сряда следобед осигурили 600 щедри и безплатни пакета с храна за обитателите на "червената зона" – хлебарите на курортния град и членовете на местния кризисен съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 3 години

Фалшива новина,в Мадрагоне няма българи.

91

Албърт Хол

преди 3 години

Причината наши роми не спазвали ограничения за....Това не са българи, а индийци.

90

HMLF

преди 3 години

Крайно време е в личната карта на всеки да пише-българин, български вишнев, български *урчин.

fallback