Снимки: Getty

Kарантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. Това заяви пред bTV вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.

"Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгара на първата вълна", каза акад. Гълъбов.

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.

„Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

По думите му ситуацията с вируса няма да приключи скоро, но е убеден, че до нова година ще има ваксина. Акад. Гълъбов подчерта, че досега коронавирусите не са били във фокуса на учените.

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 8 месеца

Снимките са евтин фалшификат, ясно е за всички непредубедени
-------

Аз съм непредубеден и не ми е ясно такова нещо.

72

Анонимен

преди 8 месеца

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси.
------

Предишните коронавируси към кои пътища са имали рецептори, към средните ли?

Абсолютни дрънканици на човек, търсещ внимание.

71

Още един

преди 8 месеца

Чакай бе, нали вирусът върлувал от Ноември. Кой номер вълна сме? Новите случаи само доказват че карантината е цедка и нищо повече. И при най строга карантина за едни има предаване при други. А стига сте облъчвали хората. Стига сте крали парите от осигуровките, а ги вкарайте в болнични заведения