Снимка: Pixabay
fallback

Световната здравна организация (СЗО) е разтревожена, че в условията на пандемията с COVID-19, броят на случаите на туберкулоза може да нарасне, съобщава БТА. Агенцията цитира заявление на директорката на глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата Тереза Касаева по време на брифинг в Копенхаген.

Oще по темата

"Разбираемо е световното внимание да е приковано от пандемията с новия коронавирус, но при нас възникват сериозни опасения, че във връзка с тази ситуация количеството на смъртни случаи от туберкулоза може да нарасне.“, смята експертът.

В европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза. Според нашите епидемиологични модели, ако тази тенденция се съхрани в продължение на три месеца, тя може да доведе до 7 хиляди допълнителни смъртни случая в европейския регион", каза Касаева.

Тя посочи още, че 23 хиляди души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 хиляди се разболяват. Сред тях се наблюдават 77 хиляди случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване.

СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

д-р Керарски

преди 3 години

До АнонименДа,с постановлевие на ЦК на БКП цялото население на страната да се имунизира,имунизацията е безплатна...

12

Генерал Майтапчийски

преди 3 години

23 хиляди души годишно умирали от туберколоза в Европа само?Айде бе! Хората умират вече само от коронавирус!Каква е тая туберколоза? Ако ви кажат, че някой е умрял от туберколоза, да знаете, че това е било съпътстващо заболяване! А иначе със сигурност е умрял от коронавирус!

11

бл.134 в Зап. парк

преди 3 години

ЕЦБ, веднака 1000 милиарда ,изкупуване на фалифали строителни фирми и минс 5 процента на лихвите.Не старците с по пет апартамента , да живеят до 150 години ....младите могат и без един .

fallback