Снимка: архив, БГНЕС

За последните четири денонощия Турция отново регистрира по около 1500 заразени с новия коронавирус. В последните дни броят на излекуваните пациенти за 24 часа е по-нисък от броя на новозаразените. Негативната тенденция се появи, след като на 1 юни редица мерки срещу пандемията в югоизточната ни съседка бяха разхлабени.

Активните случаи на коронавируса в Турция са около 23 000. Почти 4850 души починаха до момента в страната от COVID-19. През последните 24 часа смъртните случаи са 17.

Здравният министър Фахреттин Коджа написа в Twitter, че нивата на заразяване от над 1000 души дневно са резултат от „някои региони и поведението на някои групи хора“, предаде БНР.

Още по темата

В последните дни в някои югоизточни райони се наблюдава увеличаване на броя на заразените. По тази причина собствениците на малки магазини и бизнеси в община Джизре, област Шърнак, взеха решение да затворят доброволно за 10 дни.

В 42 града в Турция местните власти въведоха задължително носене на предпазни маски. Председателят на Турския лекарски съюз проф. Синан Адъяман в интервю зададе въпроса защо то не е задължително и в 30 големи общини в страната с население над 750 000 души всяка.

Според вестник „Хюриет“, ако  броят на заразените отново достигне 2000 души дневно, пак може да бъдат въведени мерки като забраната за излизане от домовете през събота и неделя и други.

Властите в Истанбул предприеха мащабна проверка дали в заведенията се спазват правилата за социална дистанция и дали обектите затварят в полунощ, както са длъжни. Почти 3250 обекта са били проверени до вчера на обяд, съобщи валията на Истанбул Али Йерликая.

От 1 юни в Турция отново отвориха ресторантите и кафенетата, по-късно бяха подновени полетите и отменени и последните забрани за влизане и излизане по автомобилните пътища в някои от най-големите градове в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase