Снимка: архив, БГНЕС

Дания - първата страна извън Азия, която облекчи карантинните ограничения заради коронавируса, заяви днес, че разпространението на заразата не се е увеличило, откакто миналия месец е започнал вторият етап от връщането към нормалното състояние, предаде Ройтерс.

През май Дания позволи на ресторантите, кафенетата и търговските центрове да възобновят работа във втория етап от облекчаването на карантинните правила.

През април страната позволи на дневните центрове, училищата, фризьорските салони и някои малки предприятия да възобновят работа.

Още по темата

"Нивото на заразяване в обществото все още е много ниско", заяви в доклад датското управление по здравеопазването. Според него броят на потвърдените нови случаи на коронавирус е продължил да намалява, въпреки че се правят повече тестове.

През последните три седмици броят на смъртните случаи варира между нула и четири на ден, след като на 31 март беше достигнато върхово ниво от 22-ма починали от коронавирус. Броят на приетите в болница е намалял до под 100 от началото на юни.

Според доклада "засега няма признак за забележими промени в степента на заразяване въпреки постепенното отваряне на обществото през април и началото на май".

В понеделник датското правителство вдигна максималния разрешен брой за обществени събирания от 10 на 50 души и позволи на фитнес центровете и обществените плувни басейни да възобновят работа. То планира допълнително облекчаване на ограниченията за обществените събирания през юли и август.

Дания е регистрирала общо 593 смъртни случая от COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase