Снимка: Pixabay

Къде сме най-защитени от COVID-19? Според списание "Форбс" най-безопасната страна в света е Швейцария. А на последно място са Бахамите. Изданието подрежда сто държави, като родината ни се класира на 48-мо място, а според по-дългият доклад, който подрежда 250 държави, Южен Судан е най-опасната държава в света. 

Страните, в които шанса да се заразим с коронавирус са най-малки, са - Германия, Израел, Сингапур, Япония, Австрия. Дори Китай, който бе първоизточникът на заразата, се намира на 7-мо място. 

Според "Форбс" страните от Балканите, въпреки значително по-малкият брой заразени, не са чак толкова безопасни. Най-сигурната от тях е Словения на 32-о място. На 34-то място е Гърция, а още на две места след нея е Хърватия, Турция е на 37-о място, което е с 11 места преди България, въпреки че има по-голям брой хора, болни от COVID-19. Сърбия се намира на 54-то място, а Северна Македония не фигурира в класацията.

Румъния е на 57-мо място, като след нея се намира САЩ - страната, който дълго време бе с най-много заразени и най-много жертви на COVID-19. Другият първенец в негативната класация, Русия, е на 61-во място, точно след Франция.

Швеция, която реши да не наложи строги мерки, се е класирала на 65-то място, на две места след Беларус, чиито власти пък отричат, че има опасен вирус. Двете държави обаче се класират по-напред от Великобритания, която активно се бори с коронавируса. Тя е на 68-мо място.

Най-неблагоприятните места по време на пандемия са Индонезия, Камбоджа, Лаос и други африкански държави. В дъното на класацията е и Албания - на 88-мо място.

"Форбс" класира стоте държави като се позовава на 130 параметъра и повече от 11 000 информации по категории "ефикасност на карантината", "мониторинг" и откриване на заразени. Отчетена е обаче и сигурността на здравната система и работата на правителствата. Данните са предоставени от организацията Deep Knowledge Group, която е основана през 2014 г. в  Хонконг.

Според авторите на изследването, позицията на някои държави се променя в хода на пандемията. Държавите, които са успели да реагират бързо, още в началото на пандемията, са се класирали най-високо в първите месеци. А сега на върха на класацията са онези с по-добри икономики.

Швейцария и Германия са на първо място именно заради този фактор - добрата си икономика, но и заради внимателния начин, по който разхлабват мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase