Снимка: БГНЕС
В Турция влиза в сила нова забрана за излизане от домовете за събота и неделя. Това обяви изненадващо турското вътрешно министерство, съобщава БНР. Забраната ще важи за 15 области в страната, включително и в трите най-големи града - Истанбул, Анкара и Измир.
 
Ограничението влиза в сила в полунощ в петък срещу събота и ще трае до полунощ в неделя срещу понеделник.
 
До 23 часа в петък ще могат да работят магазините за хранителни стоки, за плодове и зеленчуци, бакалиите и месарниците, както и между 10 и 17 часа в събота. Ресторантите и пекарните ще предлагат доставки на храна по домовете.
 
В сряда по време на пресконференция здравният министър Фахреттин Коджа обяви, че научният съвет към здравното министерство не е предложил ново въвеждане на забраната за излизане на улицата.
 
Първата подобна забрана за излизане от домовете през уикенда беше издадена няколко часа преди уикенда на 11-12 април и предизвика струпване на големи групи хора, които се запасяваха с продукти в последния момент.
 
Първоначално забраната беше въведена във всички 30 големи общини в Турция, които са население над 750 000 души, както и в град Зонгулдак, където заради въгледобивните мини и ТЕЦ-овете броят на белодробни заболявания е висок, но забраната постепенно отпадна за някои области.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase