Снимка: БГНЕС

В петък Световната здравна организация (СЗО) актуализира своите насоки, препоръчвайки на правителствата по цял свят да помолят всички да носят маси за лице на обществените места, където съществува риск от предаване на Covid-19, за да се намали разпространението на пандемичната зараза, съобщава Ройтерс.

Още по темата

В своите нови насоки, провокирани от доказателства от проучвания, проведени през последните седмици, СЗО подчерта, че маските за лице са само един от редицата инструменти, които могат да намалят риска от предаване на вируса и те не трябва да дават невярно чувство за защита, допълва БНР.

"Маските сами по себе си няма да ви защитят от Covid-19", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред репортери на редовния ежедневен брифинг.

Техническият водещ експерт на СЗО по Covid-19 - Мария Ван Керхов, заяви в интервю на Ройтерс: "Съветваме правителствата да насърчават широката общественост да носи маска. И ние уточняваме - платнени маски, а не медицински маски".

"Имаме нови констатации от изследвания“, добави тя. "Вече имаме доказателства, че ако това се извърши правилно, то може да представлява бариера за потенциални инфекциозни капчици".

По-рано СЗО заяви, че няма достатъчно доказателства за или против използването на маски от здрави хора на публични места. Организацията обаче винаги е препоръчвала медицинските маски да се носят от болни и от тези, които се грижат за тях.

Междувременно Великобритания заяви, че от 15 юни маските ще бъдат задължителни за пътниците в автобуси, влакове, самолети и фериботи.

Препоръките на здравната агенция към ООН всички здравни работници, които се занимават с пациенти с Covid-19 или със заподозрени случаи на респираторно заболяване, причинено от коронавируса, да носят медицински маски, са същите и сега, посочи Ван Керхов от СЗО.

Но този съвет се разширява, като се препоръча персоналът, който влиза в контакт с пациенти или с хора в клиники, болници, домове за грижи и жилищни помещения, също да носи маски по всяко време, посочи тя.