Снимка: БГНЕС
fallback

Спешната помощ в България свърши ролята си на филтър и не допусна да пламнат болниците, както стана в други държави“. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, спешен медик и председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. 27-и май е Международен ден на спешната помощ.

Тя подчерта, че спешните медици се нуждаят от ежегодно обучение:

"Имаме национален център за обучение, който обаче по време на извънредното положение затвори врати. А можеше виртуално да ни обучи как да работим със защитни облекла, как да разпознаваме заразата. От това имахме въпиеща нужда, нямаше кой да ни обясни как да се пазим и как да бъдем ефективни, работехме със страх... Само ни бяха спускани указания и се учехме от интернет“.

По думите на д-р Кателиева по време на епидемия е трябвало лекарите от спешната помощ да бъдат тествани ежеседмично.

Спешният медик подчерта: "Има един много сериозен проблем – с текучеството на хората, младите ни колеги идват и си отиват, а ние остаряваме... Спешен медик не се става бързо, това става с години... Ние сме особена порода хора. Обичаме риска, адреналина, работата си, пациентите си. Чувстваме се добре, когато успеем да помогнем на хората“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

абе утре ако ти стане лошо, ще гледаш като мишок пред някой кабинет бе

14

Благодаря ви

преди 3 години

Най вече благодаря на всички лекари, сестри, санитари и доброволци от ковид отделенията, всички вие сте герои в мирно време и на всички лаборантки, и рзи, които не спряха да работят в празник и делник

13

Анонимен

преди 3 години

следовател

fallback