Снимка: Pixabay
fallback

Имунитетът срещу коронавируса може да издържи само 6 месеца, което е много по-кратко, отколкото се очакваше.

До този извод стигнаха учени от университета в Амстердам. Изследвани са антитела на мъже на 35-годишна възраст, заболели от единия от четирите познати вида коронавируси, съобщава "Евронюз", цитиран от БГНЕС.

Те ще бъдат изследвани регулярно на 3 или 6 месеца.

Учените биха тревога, че трайността на защитен имунитет е много кратка. Година след заболяването те отчитат нови инфекции, а само 6 месеца по-късно броят на антителата силно намалява.

Според изследователите, различните коронавируси имат малко общо помежду си, с изключение на симптомите на настинка, които предизвикват. Всички те предизвикват краткосрочен имунитет, при който броят на антителата намалява бързо. Това също може да се приеме като обща характеристика на човешките коронавируси.

Ако Sars-CoV-2 се превърне в сезонен вирус, се очаква подобен модел.

Изследването хвърля сянка върху намеренията на повечето правителства за въвеждането на така наречените карти за имунитет. Предвижда се те да се издават на хора, които са излекувани от COVID-19, за да направят възможно пътуването им или да облекчат социалните ограничения.

Учените предупреждават, че стадният имунитет ще бъде малко възможен, ако имунната защита отшуми след само 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

бг смешки

преди 3 години

нИКИ , ти *** ли си ?!!?! този вирус е още от ноември 2019 . тва е официално ! твърде вероятно и преди тва . значи това са вече 8 месеца . когато се говори и пише трябва с факти а не с измишлиотини и не доказани твърдения ! почти всички учени от големни държави казват че вируса не прави постоянен имунитет - тоест може да се заразиш отново . трудно ти е май да го разбереш !

37

niki

преди 3 години

Поредните лъжи и манипулации. Кога минаха 6 месеца, че изследвахте и заключихте, че към ковид-измамата няма имунитет. Ами вярно е, срещу масова манипулация по всички медии няма стаден имунитет.

36

Анонимен

преди 3 години

И кога го направихте това проучване, като няма шест месеца от както се е появил вируса? Пишат се глупости, стадото коментира без да мисли и въобще тиража си върви, пък никой не се сеща, че вскичките тия феяйк новини са да отвличат вниманието от истински важното и същественото.

fallback