Снимка: БГНЕС

Гърция ще се отвори за чуждестранни туристи от 15 юни, каза гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в рамките на представянето на правителствения план за рестартиране на туризма и икономиката, съобщи телевизия Скай. Теохарис даде балканските страни и конкретно България за пример за страни, които ще бъдат от първите, с които Гърция ще възобнови туристическия поток

От летищата на страната ще бъде отворено първоначално атинското "Елефтериос Венизелос", а от 1 юли - и останалите летища.

До края на май в сътрудничество с комисията от епидемиолози ще бъде определен списък на първите страни, към които ще се отвори Гърция. Теохарис подчерта, че няма да се изисква предварително никакъв тест за влизане в страната, нито посетителите ще бъдат поставяни под карантина, но гръцката страна ще има право при необходимост да изисква даването на проба за епидемиологични цели. Либерализирането на режима ще започне от страни с добри епидемиологични показатели. Други критерии, които ще бъдат взети предвид, са автомобилен достъп, самолетни полети до средни разстояния, наличие на гръцки общности в страните, съобщи БТА.

Ако нещата продължат да се движат, както досега, сигурни сме, че страни от Балканите до Балтийско море, например България, ще са от първите страни, с които ще можем да възстановим връзката си.

Италианският министър на транспорта Паола Де Микели обяви днес, че всички летища в страната за вътрешни и международни полети ще отворят отново от 3-ти юни, предаде АФП.

"Ще бъдат разрешени полетите между отделните региони, както и тези до или от чуждестранни дестинации", посочи г-жа Де Микели пред италианските депутати. Повечето летища в страната бяха затворени преди повече от два месеца в разгара на пандемията от коронавирус. Вече няколко седмици обаче, страната преживява непрекъснато понижение на новозаразените и на смъртните случаи, свързани с Covid-19.

Италия постепенно се отваря след два месеца на карантина, наложена за овладяване на епидемията от новия коронавирус, припомня БНР

Италианското правителство обяви в събота, че ще отвори от 3 юни границите си за туристи от ЕС и ще отмени задължителната карантина за чуждестранните посетители в страната, припомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase