Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на ДДС ще се отрази различно върху различните обекти от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Може да има два подхода, обясни пред БНР Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Още по темата

Първият модел се изразява в намаляване на стойността на предлаганите услуги. При втория част от ресурса може да се насочи към персонала, а друга част да отиде за поддръжка на дълготрайните материални активи.

Между 80 и 90% в сектора са микропредприятия с ниска ликвидност и без големи финансови резерви, уточни Атанас Димитров.

Не е необходимо да се намалява ДДС навсякъде, подчерта Димитров. Ние сме бизнес на свободното време. Докато при стоките от първа необходимост реализацията "по default" е гарантирана, при туризма не е така, посочи Атанас Димитров.

По думите му по време на кризата туризмът бил „замрял на 100%“ и навиците на хората ще се възстановяват изключително бавно. Те ще продължат да се хранят и да пият лекарства, но няма бързо да тръгнат отново на ресторант, допълни той.

„Всеобщо е заблуждението, че този бизнес е изключително лек, с огромна принадена стойност“, подчерта Атанас Димитров в коментара си за съпротивата срещу намаляването на ДДС конкретно в туризма, въпреки наличието и на други сериозно пострадали сектори.

Фактите не показват такава голяма рентабилност. Това е скъп бизнес, в който се изискват постоянно инвестиции, реновации и поддържането на голям персонал, изтъкна Димитров.

Като един от проблемите той открои текучеството на кадри към европейските страни през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase