Снимка: БГНЕС

"Ако вирусът бе толкова устойчив, нямаше да има само 4 млн. души заразени, те щяха да са 4 милиарда", заяви доц. Андрей Чорбанов от БАН пред Нова тв. Той предупреди, че носенето на ръкавици от служителите на ресторанти би било опасно.

"Слагането на ръкавици от сервитьорите е опасно. Самата кожа е непропусклива за корона вируса и носенето им е абсолютно безсмислено, по-добре е да се мият по-често ръцете, отколкото да се носят цял ден и с тях да се пипа всичко", казва доцентът. Според него и седенето на пейките не е опасно, а дезинфекцията от въздуха е безсмислена.

"В нормална ситуация по конституция никой не може да вкара 60-годишни в болница, ако те не желаят, макар да са с коронавирус", смята доц. Чорбанов.

"В рамките на 3 месеца ние можем да сглобим ваксина, но проблемът е, че обществените поръчки се бавят до 1 година. Дори когато реактивите са препоръчани от института "Пастьор", ние пак трябва да минем през обществена поръчка", заяви доцентът.

Според него голямото забавяне идва от тестовете, защото те траят около година.

"Тестовете за безврезност са много важни, те са много бавни, но ако се ускорят, се поема голям риск за страничните ефекти", казва Чорбанов.

"Докато не мине цялото население през този вирус, той ще си живее", категоричен бе доцентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase