Снимка: БГНЕС

В рамките на малко повече от 10 години AirBnB създаде революция в начина, по който пътуваме и почиваме.

Хиляди собственици използваха сайта като начин за прехрана и не просто между другото.

Коронавирусът сложи край на това. И макар че "домакините" са засегнати изключително тежко от колапса на индустрията за пътуване и тяхната загуба на доходи, в много градове властите всъщност се радват на този страничен ефект.

Още по темата

Макар че туристите със сигурност докарват изключително много приходи, то на места като Барселона, Амстердам, Берлин, Париж, Рим, AirBnB създаваше проблеми именно за местните. Наемите скочиха неколкократно и буквално изхвърлиха жителите извън града. Така малките бизнеси буквално останаха без редовните си клиенти, отбелязва Guardian.

"Надяваме се една трета или дори половината от лицензираните туристически апартаменти да станат нормални жилища за наем в рамките на следващите три години", казва Жанет Санц, заместник-кмет на Барселона.

Колегата й от Париж Жан Бросе, отговарящ именно за настаняването във френската столица, е съгласен.

"Имаме намерение да се възползваме от ситуацията да си върнем контрола", казва той.

Бросе твърди, че отдаваните в AirBnB жилища в Париж буквално са се "сринали". За първите седмици на април има регистрирани едва 40 нощувки, сравнено със средно 1210 нощувки на месец през миналата година. AirBnB не коментира тези данни.

Междувременно, доклад на анализаторския сайт Transparent показва, че има рязък спад на резервациите в Испания - около 98% от началото на извънредното положение на 14 март.

Никой не очаква бързо излизане от кризата, а в Испания туристическата индустрия буквално затри 2020 г. и очаква следващата.

За да възстановят доходите си, собствениците сега се обръщат към традиционния пазар на дългосрочните наеми. Само в Испания стотици, дори може би хиляди апартаменти, се предлагат за 6 месеца или година. Собствениците им очевидно изчакват съживяването на индустрията през 2021 г.

Това обаче също си има своите предизвикателства. В момента хората могат да се местят само ако имат работа и едва ли наемите ще скочат.

Барселона отдавна води битка с AirBnB. В каталунския град има 9 600 лицензирани апартаменти за почивка и поне още толкова без лиценз. Благодарение на тях в Барселона туризма буквално избухна от 2009 г. насам. Платформата е обвинена, че заради краткосрочните наеми в града наемите са скочили.

"Онова, което собствениците на туристически апартаменти искат сега, е стабилност, и те могат да я получат от конвенционалните наеми", смята Санс. "Разбира се, те ще изкарват по-малко, ако отдават на туристи", допълва тя.

От AirBnB не говорят много за предизвикателството пред тях.

Говорител на компанията наскоро заяви, че в платформата днес има повече обяви от преди година и те ще продължат да функцинират.

"Вече виждаме окуражителни знаци за повишаване на вътрешните пътувания на някои пазари, а броят на по-дългосрочните наеми през AirBnB се е удвоил", казват от компанията.

Но все пак 1900 души са съкратени, което е 25% от целия персонал. Кол център в Барселона загуби договора си с компанията и така 800 души останаха без работа.

В идната година много работни места ще бъдат загубени. Това е удар не само по собствениците на апартаменти, но и на всички, които предоставят услуги за туристи.

Но за много обикновени жители това е знак за надежда. Бизнесът ще се адаптира да предлага повече услуги за живеещите в градовете като Барселона, а те не искат сувенири и Сангрия.

"Монокултура, ориентирана към туристите, няма да сработи", категорична е Жанет Санс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase