Снимка: Pixabay

COVID-19 ще продължи да се разпространява както сезонния грип, но при следващата му поява, драмата няма да е чак толкова голяма. На това мнение е пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Самото пътуване не създава риск, а поведението в населеното място е осапсно, ако не се спазват базисните правила. Ковид-19 е респириторен вурис, който влиза и излиза от дихателната система. Той е един от най-заразните. Този вирус ще остане доста дълго при нас и ще рецидивира като херпеса например. Този вирус ще стане като грипния, но няма да има чак такива драми при последващите разпространения. БЦЖ ваксината със сигурност е дала резултат за това жертвите у нас да са по-малко. Също така ранното прилагане на социалните мерки оказва влияние.
Не е все едно да пуснем да се играе "Левски" и ЦСКА пред 50 000 души с това да отворим детските градини или училищата", заяви Симидчиев пред bTV.

"Ние живеем с микроогранизмите постоянно. Трябва да се спазва социалната дистанция и миенето на ръцете и това ще отдалечи заразата. Този тип мерки бяха едно упражнение, ако се появат опасни инфекции. В бъдеще ще бъдем по-внимателни. Много е важно как се съобщава някакво събитие", казва доцент Спас Спасков, бивш министър на здравеопазването.

"Още не сме излезли от острата фаза, за да анализираме и шведския модел. Не трябва да се плашим от разхлабването на мерките и трябва постепенно да се случват нещата. От сряда ще се възстанови и пътуването между градовете. Това са правилни мерки", допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase