Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Международната научна общественост е публикувала три основни сценария за развитието на коронавируса. Това съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг.

Според първия сценарий ще има серия от повтарящи се малки вълни на заразяване с коронавирус, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.

Вторият сценарий предвижда по-голям вълна през есента и зимата на 2020 година и последваща една или повече по-малки вълни през 2021 година.

Oще по темата

Сценарий 3 - т.нар "бавно изгаряне на причинителя", текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димов.

Обществата и страните трябва да се адаптират и да намерят баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот, коментира той. В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, посочи доц. Димов и добави, че в следващите дни ще се анализира ефектът и същевременно ще се върви към последващо либерализиране или завръщане към част от мерките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 3 години

Ох, няма я вече "някоя_си" - мелеше едни и същи нелепици, но понеже беше супер-мега-гига- начетена и умна, а освен това, едновременно лекар, юрист, икономист и олимпийски медалист, текстовете и бяха грамотно написани и оформени. Сега, гледам, заменила я е някаква Zlatena, мъка голяма. Как ще я "преглъщаме", не знам... Хем т ъ п о, хем неграмотно.

64

Скептик

преди 3 години

Тук има още хора, които си искат маските. Ами носете си ги и в къщи и навън щом желаете. За информация маската затруднява приема на кислород. Точно от това умират повечето пациенти в интензивното. След два месеца обездвижване и дишане през маска - сгъстяване на кръвта, натоварване на сърдечно съдовата система, хроничен недостиг на кислород. Организмът не може да изгаря отровите. Те ви го казаха - 10 дни плато изискващо последните резерви и необратимо влошаване.

63

Анонимен

преди 3 години

до 6 7 !ОТГОВОРИ (-_-) преди 1 час"...Целта - преразпределяне на капитал и власт. Едни се страхуват да не изпуснат кокала, а други пресмятат колко ще спечелят от поредната изкуствена криза." Много точно и ясно казано. Вирусът е естествено еволюирал и му помогнала урбанизацията, като е променила условията в неговия хабитат. Такъв нов вид се задържа с по - висока заболеваемост обикновено 2 години, после ако не изключително смъртоносен става обичайно сезонна епидемия. Справка Испанската болест.

fallback