Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Националният щаб за борба с коронавирусът обмисля да предложи носенето на маски на открито да не е задължително.

Oще по темата

„По повод свалянето на маските, чакахме навън да има слънце, за да може да ходим без маски. Но на закрито те трябва да останат“, посочи на редовния  брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев.

Според него характерът на вируса е непредвидим и дори експертите се учудват на механизмите на този вирус.

„Човек боледува от две инфекции – на горните дихателни пътища и на долните. Много е различен този вирус. Затова беше важно, че успяхме да постигнем това забавяне. Сега епидемията вече е в отделни огнища и е хубаво, че имаме РЗИ и може да реагираме адекватно на тези огнища. Затова и хващаме колективите – в Мизия, в Бобов дол, взехме мерките с първите болни и успяхме да не затворим колективите. Това е много важно и така не позволяваме да се разпростира епидемията“, каза още проф. Кантарджиев.

„Така епидемията става ендемична и остава на отделни огнища. Затова вече имаме нова стратегия за изследванията и от месец ви говорим това – да се правят конкретни тестове на медици и колективи и така да не допускаме епидемично разпространение“, уточни професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 3 години

Този година идея догодина....

51

От Берлин

преди 3 години

Тук много специалисти абсолютно отхвърлят маските...Даже и самият проф. Дорстен си го каза в едно интервю... Има доста доказателства, че носенето постоянно на маска, е много по-вредно и за носещия, и за околните.. Но, да не се забравя психологическия и манипулативни ефект върху стадото... Мислете... Мислете...!!!

50

Анонимен

преди 3 години

Позите от маските на открито са нулеви, а вредите са ОГРОМНИ, да не кажа смъртоносни в някои случаи и това на докторите от "щаба" им е пределно ясно. Това, че са се продали на Бойко Борисов и обслужват кампанията му за узурпиране на властта, е отделен въпрос.

fallback