На 30.04. от МВР съобщиха за 15 000 наложени глоби на хора, които отказват да спазват заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на предпазни маски до 13 май. Страхуват ли се българите, че могат да развият други дихателни проблеми при носенето на маски?

Темата коментира пулмогът и началник на Отделението по Функционална диагностика (ОФД) при МИ – МВР д-р Александър Симидчиев за "България сутрин".

"Има известни неразбирания за това какъв е смисълът да се носят маски. Маските не се носят, за да се предпазваме ние, маските се носят, за да предпазваме околните. Защото това, което те наистина извършват, е да спират частиците, които са в нас, да излизат към другите. Знаете, че хирурзите носят маски всеки път, когато оперират. Те не го правят, за да не се заразят от пациента, те го правят, за да не заразят те пациента", каза д-р Симидчиев.

Той заяви за Bulgaria ON AIR, че носенето на маски не е индивидуален акт на защита, а е обществен акт на защита, елемент на обществена отговорност.

Рисковете от носенето на маски не са достатъчно добре проучени, но не са и толкова големи, добави д-р Симидчиев.

По думите му за малките деца не е фатално, ако не носят маски.

"Много малките деца са много по-ниски, ние седим над метър и половина над земята, а децата много често са на 60-70 см до 1 м над земята като дихателни пътища. Рисковете от заразяване там са много по-малки", обясни той.
От вчера у нас се въведе лечение на коронавируса с кръвна плазма. Според д-р Симидчиев е имало много позитивни емоции около медикаменти, които са показали първоначални данни в Китай, но тези резултати не са били контролирани.

Имам много сериозни данни, че кръвната плазма работи. Нищо в медицината не е 100%, каза той.

"За момента това, което знаем, е че за пациенти с тежко протичане, плазмата има повече ползи, отколкото потенциално би могло да има вреди. Това, което не знаем, са средносрочните и дългосрочните ефекти", отбеляза още пулмологът.

Относно недостига на лекари, който се наблюдава в страната, според д-р Симидчиев не винаги с лечение може да се справим с проблем, а много по-често е важно да имаме профилактичен подход.

"А за профилактика е необходимо дълго време. За да се създаде един лекар, той не се създава за по-малко от 15 години", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase