fallback

Социалната и физическата изолация могат да ни предпазят от коронавирус, но това води по-често ядене и по-малко движение у дома.

"Хората дори бих казал, че консумират по -малко храна заради стреса, по-скоро проблем е обездвижването. Не мисля, че се увеличават оплаквания на пациентите заради пандемията и стоенето вкъщи", каза за "България сутрин" специалистът по гастроентерология доц. Стоян Ханджиев.

По думите му проблемите със здравето са резултат от качество и количеството на храната, нормално човек консумира не повече от 600-800 мл. храна на едно хранене, а това не бива да се нарушава дори и при изолация.
Трябва да се избягват и твърде пикантни храни, лютото.

"Пациентите не би трябвало да се страхуват да се обърнат към медицински лица, лекари. Посланието ми е - имате ли оплакване, потърсете нужния контакт. Когато говорим за стомашно-чревния тракт, болката е водещото. Не се страхувайте да потърсите медицинска помощ. Има доста платформи, които добиват популярност, като например консултации по Viber", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Според него наднорменото тегло много често води до онкологични заболявания. Физическите активности са онези, които в условията на карантина и изолация ни измъкват от стреса, смята лекарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 години

Навън защо не можем да спортуваме? Да не би някой uдиот да го е забранил.

3

Анонимен

преди 3 години

Д-р, който мери храната в обем, не е никакъв лекар. Още по-малко гастро.И в този сайт включително, и в куп предавания, представят предимно полусуха храна. Което е принципно вредно за стомаха.

2

Анонимен

преди 3 години

Тоз д-р не ми хареса.Още в началото започна, че не трябвало да използваме индийски люти подправки, като например чер пипер.Напротив черният пипер е идеално средство при разстройство, оправя веднага без лекар.Не приемам също да се отрича куркумата, джинджифилът, а и традиционните люти чушки.Сърцевината на монолога беше да сме ходили на лекар при всяка болка.И 5 минути обяснява, че болката била важен симптом!!Отворих материала заради доматите, очаквах, че ще прочета точно за тях. Те са суперхрана

fallback