Снимка: БГНЕС

Австрия е един от добрите примери в справянето с COVID-19. Страната вече започна да разхлабва мерките, които бяха взети за ограничаването на коронавируса. Вече почти всички магазини са отворени, а от утре австрийците ще могат да се разхождат свободно, без да има ограницение за излизане на обществените места.

Още по темата

"Тук пълна забрана за движение в парковете нямаше. Само една малка част от тях бяха затворени във Виена и то за кратко. Единственото, което трябва да се спазва, са съветите за спазване на дистанция и хората да не се събират на големи групи", казва българинът Тодор Атанасов, който от години живее в столицата Виена, пред Bulgaria ON AIR.

Носенето на маски е задължително само вътре в магазините и в градския транспорт.

"Радвам се, че живея в Австрия, тъй като повечето хора тук са много дисциплинирани и обръщат внимание на призивите, които властите отправят", казва още Атанасов. По думите му притеснение у австрийците е имало само в началото. Днес този страх го няма.

"Връщаме се бавно към някаква нормалност, разбира се, внимавайки за себе си и близките си хора", категоричен е българинът. И все пак, университетите остават напълно затворени, а училищата ще отворят на няколко етапа. Детските градини така и не престават да работят по време на епидемията.

Още от разговора с Тодор Атанасов гледайте във видеото.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase