Снимка: БГНЕС

В Западна и Централна Европа са впечатлени от слабото разпространение на коронавируса у нас и това стимулира поръчките за износ на българско вино. Това съобщи Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

По думите му някои изби в страната, имащи позиции на тези пазари, дори са удвоили износа си. "Основно експортът е за Полша, Чехия, страните от Бенелюкс, Германия, Великобритания, а също и Скандинавските държави. Немалък износ има и за Япония и няма проблеми с транспорта", уточни той.

Евгени Харамлийски, шеф на една от известните фирми за производство на вино у нас, обясни, че по-голямата част от поръчките са за червено вино.

"От него основен дял има Мерлото, следван от Каберне совиньон, в Швеция се изнася Мавруд или се продават купажи от този сорт и Мерло. По думите му от белите вина хит е станал сортът Совиньон Блан, а също и Пино Гриджио.

"Западняците държат на доброто съотношение между качество и цена. Масовият сегмент е на експортна цена от 1,20 на бутилка или 5 евро в магазина. Там обаче има ниво на качество, под което не може да се падне и не се продава вино в пластмасови бутилки", обясни винарят пред "Монитор".

И Дияна Кахчиева, шеф на друга българска изба, потвърди за значително нарастване на износа през март и април основно за Германия, Чехия и Полша.

"Поръчките са за червено вино в стъклени бутилки от 0,7 и 1,5 л. В Европа от червеното се купуват Мавруд, Каберне, Мерло, а от бялото - Шардоне и Тамянка. Тази година през последните 2 месеца износът се удвоил, спрямо същия период на 2019-та, защото у нас по-рано са взети мерките срещу коронавирус и техните медии са популяризирали този факт“, обясни тя.

Кахчиева припомни, че износът ни на едро е за около евро на бутилка, каквито са и международните цени на едро за масовите вина.

Според шефа на ИАЛВ Красимир Коев засиленият износ ще даде възможност винарският ни сектор да излезе по-бързо от кризата, породена от пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase