Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов тест за антитела, който проверява дали някой е бил заразен с коронавирус, за който се твърди, че е с 99% точност, е сертифициран за употреба в цяла Европа, съобщи „Индипендънт“.

Още по темата

Специалистите по диагностика от Abbott, който има база в Обединеното кралство очакват да изпратят милиони от лабораторните тестове в Европа до края на май.

Диагностичният тест на компанията получи сертификат CE Mark, който показва, че той отговаря на правилата за безопасност на ЕС и вече може да се използва в лаборатории в Обединеното кралство за тестване на антитела, когато човек е заразен с COVRD-19.

Тестът идентифицира IgG протеина, който организмът произвежда, когато е бил заразен с коронавирус и може да остане в тялото в продължение на месеци и дори години.

Новият тест показва чувствителност по-голяма от 99 на сто, 14 дни след като болният е развил симптоми.

Тестването на антитела е от решаващо значение за подпомагане на идентифицирането на пациенти, които са имали коронавирусната инфекция и имат развит имунитет, тъй като това ще им позволи да се върнат на работа.

Майк Клейтън, управляващ директор на отдела за диагностика в Северна Европа на Abbott, заяви: „Abbott е съсредоточен върху въвеждането на тестове COVID-19 на пазара възможно най-бързо, за да помогне за справяне с тази пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase