Снимка: БГНЕС

Британското правителство трябва да обмисли задължителни тестове за коронавирус, преди пътниците да се качат на самолети като част от мерките за възстановяване на въздушния трафик, заяви Стюарт Уингейт, изпълнителен директор на второто най-натоварено летище във Великобритания – Гетуик, пише The Times.

Според Уингейт властите трябва да обмислят изискване за тест за коронавирус 48 часа преди заминаването. Подобни мерки вече се обсъждат и другаде в Европа, докато авиокомпанията Emirates предлага на пътниците тестове преди полета на коронавирус, които могат да дадат резултати за десет минути. Уингейт също каза, че трябва да се обмислят и задължителни маски за лице .

Още по темата

Министерството на транспорта създаде работна група от държавни служители и ръководители на авиационната индустрия, за да проучи мерките, които да позволят на пътуванията с въздушен транспорт в световен мащаб, пише "Фокус".

Британските летища и авиокомпаниите бяха засегнати по-силно от преустановяването на пътуванията, за да се предотврати разпространението на коронавируса, отколкото тези в други европейски страни. Според оценките на Международната асоциация за въздушен транспорт тази седмица, броят на пътниците във Великобритания ще бъде намален със 140 милиона през тази година в сравнение с 2019 г., което означава 21,2 милиарда паунда загубен приход.

Авиокомпании, включително Virgin Atlantic и Loganair, поискаха държавни заеми със опасения, че някои превозвачи ще фалират без държавна намеса.

The Times научи, че правителството обмисля варианти за поддържане на социалната дистанция и предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса, когато глобалните пътувания се възобновят.

Уингейт каза, че транспортното министерство е създало екип, който да "обмисли фазата на рестартиране и възстановяване на авиацията". Той добави, че трябва да се помисли и за „здравни паспорти“, за да се потвърди годността на пътниците за полет. Харис Теохарис, гръцкият министър на туризма, заяви тази седмица, че се обсъжда подобен план за пускане на пътниците да влязат в Гърция в края на лятото. Той каза, че идеята може да бъде разширена в целия ЕС.

Уингейт каза: „Дали тези тестове трябва да се извършват на летищата или дали те ще бъдат по-добре провеждани преди това са неща, които трябва да бъдат дискутирани. Например, ще бъде ли по-добре пътникът да пристигне на летището с някакъв вид сертификат, който казва: „Проверен съм през последните 48 часа и съм без коронавирус“? Това са видове неща, които съм сигурен, че ще трябва да бъдат разгледани от групата. "

Той добави: „Пътниците все повече пътуват с маски за лице и съм сигурен, че правителственият екип ще обмисли това.“

Транспортният министър заяви, че пътниците, пристигащи във Великобритания, могат да бъдат проверявани на летищата, за да се предотврати втора вълна от коронавирус. Министрите признаха миналата седмица, че 15 000 пътници на ден все още летят във Великобритания без температурни проверки или тестове за антитела. Липсата на скрининг позволи на пътници от градове като Ню Йорк, епицентъра на епидемията от САЩ, да влязат във Великобритания без проверка.

Администрацията на летище „Хийтроу“ също призова за международно съгласувани стандарти за здравен скрининг, които да осигурят увереност на пътниците в самолета. Най-голямото летище във Великобритания потвърди вчера, че е писало на здравния министър Мат Ханкок, казвайки, че правителството „може да има водеща роля при определянето на този общ международен стандарт“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase